Algemeen

Spectaculaire optocht opent lustrumeditie van Reutum in het licht

REUTUM - Na tien jaar vonden ze het welletjes. De organisatoren van de kerstfair en Reutum in het licht besloten met beide evenementen te stoppen. Maar met het einde van Reutum in het licht waren de inwoners van Reutum het niet eens. ‘Het jaarlijkse event hoort bij het dorp,  vonden zij. Dus pakte de organisatie de draad weer op en maakt van de tiende editie een extra feestelijke. Zaterdag 11 december om 18.00 trappen verlichte voertuigen in een optocht het tweede lustrum van Reutum in het licht af.

De kerstfair is wel verleden tijd. Struikelblok was echter dat Reutum in het licht voorheen werd gefinancierd vanuit de opbrengst van de kerstmarkt, en die valt nu weg. Om het lichtfestijn toch door te kunnen laten gaan trekken dorpsgenoten de knip.

Kleine buurtfeestjes

Na tien jaar is Reutum in het licht een evenement waar ook mensen uit overige dorpen en steden graag een paar kilometer voor omrijden. Maanden van tevoren komen wijk-, en buurtgenoten al samen om hun straat op een unieke manier in de spotlights te zetten. Niet alleen om kans te maken op een van de prijzen voor de mooist verlichte straat. Vooral de gezelligheid hebben de inwoners hoog in het vaandel. “Sommige buurten houden van tevoren zelfs knutselavonden. En van de opening maken veel buren een klein buurtfeestje”, weet Astrid Vrerink van de organisatie. Wat ik ook een heel goed idee vond is dat er straten zijn die op nationale Burendag activiteiten organiseren. Het geld dat ze hiervoor krijgen vanuit het Oranjefonds zetten ze tevens in voor Reutum in het licht. Deelnemers krijgen tevens lampjes in bruikleen maar moeten hun straat zelf versieren. Het is leuk om te merken dat het hele dorp er druk mee is”,  vindt Astrid. “Daarom kozen we om door te gaan met Reutum in het licht. Dat is een event van en voor het hele dorp èn voor publiek uit de verre omgeving. Jaarlijks komen er honderden bezoekers op af.”

Extra uitpakken met tiende editie

Omdat Reutum in het licht, na een jaar coronastilte, haar tweede lustrum viert, bedacht de organisatie een ludieke opening. “Een karavaan van zo’n 30 verlichte oude voertuigen, van jeeps en tractoren tot oldtimers trapt dit jaar het festijn af”, informeert organisatielid Gerard Vrerink “De voertuigen maken bij wijze van opening een rondrit door het dorp. Het belooft een spectaculair schouwspel te worden.” Belangstellenden kunnen vervolgens tot 27 december de gepijlde route door de verlichte straten en wegen van het dorp rijden. Evenals voorgaande jaren zijn er ook deze jaargang prijzen te winnen voor de mooist versierde straat of buurt. “De prijsuitreiking vond normaliter plaats tijdens de kerstfair”, vervolgt Gerard. “Dit jaar bezorgen wij de prijzen persoonlijk bij de winnaars thuis.”

Kerstmarkt erbij werd teveel

Ondertussen heeft de organisatie nog geen gegadigden gevonden voor overname van de kerstfair. “Na tien jaar vonden wij het wel mooi geweest”,  laat Johan Kuipers weten. “Er kwam geen jonge aanwas bij en voor ons werd het teveel werk tezamen met Reutum in het licht. “Naast de kerstmarkt regelden we ook de kerstloterij en de prijsjes. “ Astrid vult aan : “Bovendien zijn wij maar een hele kleine markt. Als alles tegen die tijd doorgaat, voorzien we een aantal hele grote kerstmarkten in de regio waar standhouders dan vermoedelijk de voorkeur aan geven.”

Voortaan zet de club alle energie in voor Reutum in het licht. Met de verlichte stoet als openingsklapper.  “Als  het een succes wordt, denken we erover om van de optocht een blijvertje te maken. Ik hoop in elk geval op een file in Reutum”, besluit Gerard. “Dat zou voor ’t eerst zijn sinds het bestaan van het dorp.”

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Reutum in het licht.

Uw reactie