Algemeen

Sofie van Gils deelnemer Prinses Christina Concours

OLDENZAAL - De Oldenzaalse Sofie van Gils (15) doet mee aan het Prinses Christina Klassiek Concours. Als dwarsfluitiste dingt ze mee in regio Oost-Nederland naar een prijs èn de mogelijkheid om naar de landelijke finale door te breken. Afgelopen zondagavond werden de prijswinnaars bekend gemaakt, helaas was dat na het ter perse gaan van deze krant.

Sofie was al vroeg verknocht aan de dwarsfluit. Sofie: “Ik zat als achtjarige op ballet en er was een open dag van de muziekschool, waar je verschillende instrumenten mocht proberen. Ik had op een gegeven moment een dwarsfluit in handen en heb die sindsdien niet meer losgelaten.” Vanaf dat moment krijgt Sofie les van Floor Borghuis op de Kaliber KunstenSchool. Haar talent blijft niet onopgemerkt. Op haar elfde wint ze een talentenjacht bij Semper Crescendo.
Vanaf haar twaalfde zit Sofie in een Talentklas, waardoor ze extra lestijd aangeboden krijgt en af en toe kan deelnemen aan masterclasses, workshops en bij concerten mee mag spelen.
Sofie speelt inmiddels ook in het Twents Jeugd Symfonieorkest. Sofie: “Maar, onder corona kunnen we niets doen. We zien en spreken elkaar wel wekelijks via Zoom, maar repeteren is er helaas niet bij.” De Jubileumreis voor de orkestleden, met als hoogtepunt een optreden in Carnegy Hall in New York, is helaas ook van de baan. Betekent dwarsfluit dat je kiest voor klassieke muziek? Sofie: “Nee hoor! De dwarsfluit komt voor in klassieke muziek, maar ook in de jazz, en moderne stukken. En denk ook aan fanfare- en harmonieorkesten.”
Prinses Christina Concours
Het Prinses Christina Klassiek Concours is bedoeld voor jonge muzikale talenten, als solist of binnen kleine ensembles. Sofie: “Het Concours kent rondes in zes verschillende regio’s binnen Nederland en er zijn vier categorieën: jongeren tot 12 jaar, van 13 tot en met 14, van 15 tot en met 18 en een categorie vanaf 19, vaak  zijn dat conservatoriumstudenten. In de huidige ronde zullen de regionale prijswinnaars bekend worden gemaakt, maar ook de deelnemers die doorstromen naar de landelijke rondes. De prijzen van het concours zijn allemaal gericht op de verdere ontwikkeling van het talent.”
Sofie neemt deel aan het concours met de uitvoering van het  Russisch Zigeunerlied in d van Wilhelm Popp. Ze wordt daarbij op piano begeleid door Fabian van Houwelingen, die op het Carmel ook haar natuurkundeleraar is. De deelnemers konden hun uitvoering als video indienen.
Ga je dan net zolang opnames maken tot je de perfecte uitvoering hebt? Sofie: Nee hoor, we hebben wel meerdere opnames gemaakt, maar hoe meer je maakt, hoe meer vermoeidheid een rol gaat spelen. Op een gegeven moment is het gewoon goed.”  Afgelopen zondagavond is de uitslag via een livestream bekend gemaakt. Sofie hoopt in de finale te komen, maar rekent zich nog niet rijk: “Ik ben één van de jongsten in mijn categorie, dus ik reken nergens op, dan valt het ook niet tegen.”
Sweelinck Academie
Naast het Prinses Christina Concours is er nog een kans op een mooi opstapje voor haar carrière als fluitiste: De Sweelinck Academie. Sofie: ”Ik mag op 9 april aan een proefles meedoen en die leidt hopelijk tot een auditie. Het zou erg gaaf zijn als ik word toegelaten. Het houdt wel in dat ik elke zaterdag naar Amsterdam moet en door de weeks mijn oefeningen heb. Ik zal het hockey eraan moeten geven en ook de extra vakken op school laat liggen, maar dat is het me zeker waard.” Sofie weet ook aardig zeker dat ze na het gymnasium naar het conservatorium gaat. Wil je uitvoerend of docerend musicus worden? Sofie: “Het liefst uitvoerend, maar je moet wel een plek kunnen vinden. In grote orkesten is vaak maar plaats voor enkele fluitspelers.”