Algemeen

Smokkelfilm in première

OVERDINKEL - Vorige week werd bij het Trefhuus de film “Smokkelen in Overdinkel” voor het eerst vertoond. Er bestond een oude versie in zwart/wit, maar hiervan was de kwaliteit flink achteruit gegaan. Tijd voor een nieuwe! Dat dacht bestuurslid René Weggen van Bruisend Overdinkel. 

Het idee ontstond in 2018. Een informatieve en onderhoudende film moest het gaan worden, maar om een dergelijke film te realiseren moest er diep in de buidel worden getast. Eind 2019 was er voldoende geld uit inkomsten, subsidie en sponsoring gehaald om een start te maken met het script. De regie is aan professionele handen overgelaten. In de herfst van 2020 vonden in vier dagen de opnamen plaats. Stichting Bruisend Overdinkel is erg tevreden over het resultaat.

In de kwartier durende documentaire legt de presentator uit wat smokkelen inhoudt en neemt hij de kijkers mee naar verschillende smokkelplekken in en rond Overdinkel. Tal van tot de verbeelding sprekende scenes zijn nagespeeld bij het kat-muisspel tussen smokkelaar en de kommiezen. Sietze Smit vertelt er over zijn opa die tijdens het smokkelen op 52-jarige leeftijd dodelijk neergeschoten is door diezelfde kommiezen.

De stichting bekijkt de mogelijkheden hoe de film vaker en aan een bredere doelgroep kan worden getoond.