Algemeen

SGP traditiegetrouw grootste; CDA blijft VVD nipt voor

RIJSSEN – De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn weer achter de rug. Bijzondere verkiezingen, in coronatijd, met alle bijbehorende maatregelen.

Drie dagen kon er gestemd worden, 70-plussers konden stemmen per post en het rode potlood waarmee gestemd werd, kon de stemmer houden.
Vervolgens werden de grote lappen papier, met daarop dat ene kleine rode puntje, uitgevouwen, gerubriceerd en geteld.

Opkomst
In Rijssen-Holten mochten 28.651 inwoners stemmen. Er werden 25.178 geldige stemmen uitgebracht. Het aantal ongeldige stemmen was 32. Blanco stemden 23 mensen. De opkomst in Rijssen-Holten is met 88,2 procent iets lager dan in 2017, toen 89,0 procent van de kiesgerechtigden stemde.

Uitslag
De SGP is, traditiegetrouw, de grootste in Rijssen-Holten. Ook hier is de BoerBurgerBeweging de grootste stijger. Het CDA verloor ruim 4 procent.

SGP                2017: 23,6%                              2021: 23,4%
CDA                          20,2%                                         15,6%
VVD                          14,6%                                          15,4%
ChristenUnie           11,3%                                          10,9%
PVV                              9,3%                                            8,3%
D66                              5,1%                                            5,7%
FvD                              1,2%                                            4,4%
BBB                              --                                                  3,8%
PvdA                            3,2%                                            3,0%
SP                                4,6%                                            2,6%

Op de SGP werden in totaal 5884 stemmen uitgebracht.
Voor het CDA kozen 3931 stemmers. Lijsttrekker Wopke Hoekstra haalde 1124 stemmen, de nummer 2 op de CDA-lijst, Pieter Omtzigt, kreeg er 2454.

De VVD staat met 3881 stemmen direct achter het CDA. Op de ChristenUnie werden 2755 stemmen uitgebracht.
De PVV kreeg 2085 kiezers achter zich.
Op D66 stemden 1433 kiezers. Forum voor Democratie kreeg 1099 stemmen.
De PvdA kreeg 750 stemmen, de SP 647, GroenLinks kreeg 355 stemmen.
De Partij voor de Dieren kreeg 290 stemmen, 50plus 124 en Denk kreeg er 112.

Nieuwkomers
Van de nieuwkomers kreeg de BoerBurgerBeweging de meeste stemmen: 953.
JA21 kreeg er 459. Volt haalde er 173, Code Oranje: 43, Jezus Leeft: 31, Bij1: 29, Piratenpartij: 20, Jong: 17, Lijst Henk Krol: 8, Liberale Partij: 5. Nida, NLBeter en Oprecht kregen er elk 4.

Tijhof: ‘CU blijft Gideonsbende in Den Haag’
Bert Tijhof was een van de kandidaten op de lijst van de ChristenUnie. De Rijssenaar stond op plek 13. Qua behaalde stemmen kwam hij in Rijssen-Holten, met 678 stemmen, op de tweede plek terecht. Lijsttrekker Gert-Jan Segers haalde er 1732, nummer twee Carola Schouten 152.

De wethouder stemde uiteraard ook zelf. “Nee, niet op mijzelf. Maar ik vind het wel mooi dat er toch ettelijke honderden inwoners van Rijssen-Holten op mij gestemd hebben.”

Hij is blij met de uitslag voor de ChristenUnie, vijf zetels, dankzij een stabiele achterban. “We blijven een beetje een Gideonsbende in Den Haag en dat is ook de rol die we het beste kunnen vervullen”, zegt hij.

Of de ChristenUnie mee gaat regeren? Tijhof: “De grote partijen moeten eerst maar eens bekijken wat ze willen, en wie ze erbij nodig hebben. En als ze een beroep op ons doen: we zijn een partij die de verantwoordelijkheid wil nemen, maar niet ten koste van alles.”
Zelf gaat Tijhof niet naar Den Haag. “Ik blijf voorlopig in Rijssen. Ik heb hier een prachtig mooie baan. Maar we hebben met de CU-fractieleden in Den Haag korte lijntjes, en die blijven.”

Bosma: ‘Nederland is groter dan de Randstad’
In de gemeente Rijssen-Holten gingen de meeste stemmen, 5367, naar SGP-er Kees van der Staaij. De nummer 2 op de lijst, Chris Stoffer behaalde 91 stemmen en werd voorbijgestreefd door het Rijssens SGP-raadslid Ewart Bosma met 289 stemmen.

Voor Bosma was verkiezingsdag een drukke dag. “Lesgegeven, gesurveilleerd bij toetsen, veel toetsen nagekeken en ’s avonds nog een vergadering.”
Tussendoor was er toch nog tijd om te stemmen. “Tot mijn vreugde zag ik dat de SGP gelijk was gebleven, de drie zetels had behouden. En dat de ChristenUnie ook stabiel gebleven is. Helaas moest het CDA-zetels inleveren.”
Van de veelheid van partijen wordt Bosma niet blij. “Die enorme versplintering vind ik zorgelijk. Wat doet dat met de regeerbaarheid van je land? De winst voor D66 voorspelt wat betreft immateriële zaken weinig goeds voor de christelijke politiek”, stelt hij.

Bosma blijft zich vanuit Rijssen inzetten om de stem van Twente te laten horen. “We blijven de landelijke SGP eraan herinneren dat er ook zoiets is als Twente en noord en oost Nederland. Voor die belangen blijven we opkomen; Nederland is groter dan de Randstad en daar moet oog voor zijn.”