Algemeen

Dagboek van een verloskundige

Schrijversdebuut van Marlies Koers geeft inkijk in dagelijks leven van verloskundige

WIERDEN/DEVENTER – Met het 'Dagboek van een verloskundige' scoort Marlies Koers – hier in Wierden bij vrienden en bekenden beter bekend als Mar of Marliss – haar debuut als auteur. In het dagelijks leven is ze werkzaam als verloskunde. De 28-jarige oud-Wierdense is sinds 2013 werkzaam in die branche en is mede-eigenaar van verloskundigenpraktijk Baren &zo in Deventer. Vanuit dat oogpunt maakt ze met regelmaat flinke pieken en diepe dalen mee, soms zelfs op één dag. Reden voor haar om die belevenissen en ervaringen aan het papier toe te vertrouwen. “Met dit boek geef ik een kijkje in de wereld van de verloskunde. Ik vertel over de mooie, maar soms ook zware kanten van het vak”, aldus Marlies.

Marlies groeide op in Wierden, waar ze tot 2015 met plezier woonde. “Sinds vijf jaar woon ik in Deventer, samen met mijn vriend. Maar in Wierden ben ik opgroeid en heb ik veel meegemaakt. Ik ging naar basisschool de Morgenster en was jarenlang wekelijks op sportpark Het Lageveld te vinden. Ik was keeper bij de dames, wat ik geweldig vond om te doen, maar stond ook geregeld langs de lijn als trouwe supporter van 'het eerste'. En ook al woon ik nu veertig kilometer verderop, ik ben nog geregeld in Wierden te vinden, om mijn familie en vrienden op te zoeken.”

 

Op weg naar een vrouw met weeën

Haar werk in de zorg, als verloskundige, bracht haar naar Deventer. “Ik vind het fijn dat je een zelfstandig medisch professional kan zijn in de vrouwengezondheidszorg, maar ik kan me ook niet anders herinneren dan dat ik een fascinatie heb voor zwangerschap en geboorte. Ik heb zelfs een plakboek van mezelf uit groep vijf teruggevonden en dat ging over … ‘de verloskundige’! Ik denk dat het ook aangewakkerd is door de verhalen van mijn moeder Riny, zij is namelijk kraamverzorgster.”

Marlies is verknocht aan haar werk en raakt er niet over uitgepraat. “Als verloskundige loop je negen maanden mee met je cliënten, je begeleidt ze in de transitie naar ouderschap. Je bent betekenisvol voor ouders en getuige van een prachtig moment. Ik vind het elke keer een grote eer om stellen te begeleiden in deze bijzondere periode in het leven. Voor mij is er niets mooier dan in het holst van de nacht, terwijl de wereld slaapt, op weg gaan naar een vrouw met weeën. Samen toewerken naar dat ene doel, een gezond kindje op de wereld zetten, is magisch en het verveelt nooit!”

Als verloskundige maakt Marlies veel mee en doordat ze vaak de vraag krijgt toegespeeld wat ze allemaal meemaakt of wat het meest bijzondere verhaal is, is ze gaan nadenken over een eigen boekwerk. “Niets is namelijk zo onvoorspelbaar als het leven van een verloskundige. Van hoge pieken tot diepe dalen, van gemoedelijke spreekuren tot zenuwslopende bevallingen. En dat soms op één dag. Met dit boek geef ik een kijkje in de wereld van de verloskunde. Ik vertel over de mooie, maar soms ook zware kanten van het vak. En het is een gewild onderwerp, zo blijkt uit de grote belangstelling voor mijn boek. Maar liefst acht uitgevers streden om de publicatierechten, waarbij ik uiteindelijk koos voor Spectrum.”

'Dagboek van een verloskundige' geeft de lezer een uniek en openhartig kijkje achter de schermen, zodat deze wordt meegenomen in het werk dat verloskundigen wereldwijd dag en nacht met liefde uitvoeren. “Het is mijn persoonlijk eerbetoon aan dit eeuwenoude beroep wat veelal magisch en prachtig is, maar soms ook zwaar of tragisch”, meent Marlies.

Het boek is toegankelijk geschreven en daardoor eigenlijk ook voor iedereen te behappen; van zwangere vrouwen tot net bevallen moeders, van leesvoer in de kraamtijd tot ver daarna. Maar ook zelfs voor mannen (of vaders-in-spe) en opa’s en oma’s is het interessant en ook belangrijk, meent Marlies. “Veel lezers zullen zich herkennen in alle facetten van de kinderwens, de zwangerschap en van de heftige eerste dagen als gloednieuwe ouders.”

 

Eerlijke en ontwapenende verhalen

Het 'Dagboek van een verloskundige' biedt veel meer dan de bevalling alleen. “Ik wil een groter verhaal vertellen, laten zien hoe mooi dit vak is. Ik neem geen blad voor de mond en beschrijf mijn persoonlijke gedachtes. Ik schrijf al langer blogs en artikelen over mijn werk, dus het zijn eigenlijk columns die gebundeld zijn. Het is non-fictie, maar het leest als een roman. Het is liefdevol, eerlijk en rauw, maar ook humoristisch. In het boek volg je me een jaar lang en krijg je inzicht in de indrukwekkende ervaringen die ik in mijn werk op doe. Eerlijke en ontwapenende verhalen, gedetailleerd beschreven zodat het voelt alsof je zelf aan het bed staat...”

 

Verfilmingsrechten verkocht

Marlies kijkt uit naar de dag waarop het boek officieel verkrijgbaar is. En dat smaakt eigenlijk al naar meer. “Want dit is echt wel een droom voor me die uitkomt. En of het hier bij blijft...? Ik sluit niet uit dat er een tweede deel komt....” Maar daarnaast heeft haar literair agent Willem Bisseling (Sebes & Bisseling Literary Agency Amsterdam) niet alleen de boekrechten, maar ook de verfilmingsrechten verkocht en dat is een unicum. “Het komt namelijk zelden voor dat filmrechten worden verkocht nog voordat het boek af is”, vertelt Marlies genietend. “Producent NewBe kwam echter na het lezen van het deelmanuscript vrijwel direct met een voorstel om de rechten te kopen op een serie of film. Dat het boek 4 juni verschijnt is al fantastisch, maar dat er nu ook nog een kans bestaat dat er een serie of film aankomt volgend jaar (2021), is gewoonweg onwerkelijk!”

Maurits Spijkerman, creative producer bij NewBe, is blij met de samenwerking met Marlies. “Iedereen met een kinderwens komt bij de verloskundige over de vloer, die je van begint tot eind begeleid bij dit bijzondere en intense proces. Marlies is naast een geweldige verloskundige ook een fantastische schrijfster. Ze geeft ons toegang tot een schatkamer aan ontroerende, opmerkelijke, maar zeker ook hilarische verhalen die ze zelf heeft meegemaakt. Deze verhalen vormen een fantastische basis voor een film of serie!”

Het boek is op voorhand al te bestellen bij boekhandel Reterink in Wierden, onder meer via www.boekhandelreterink.nl. Wie nu (tot en met 29 mei) het boek reserveert, krijgt bovendien een exclusief gesigneerd exemplaar, met een persoonlijk berichtje van Marlies Koers. Leuk voor jezelf of voor een ander aan wie je het boek cadeau geeft.