Algemeen

Door Jenny ter Maat

Ryan Eertink schrijft boek ‘Politiecode 29-50’ en campinggasten spelen daarin mee

RIJSSEN – Campinggasten die meespelen in een spannend politieverhaal; Ryan Eertink uit Rijssen laat in de vakantie zijn fantasie de vrije loop en vakantievrienden doen daaraan mee. Met als resultaat de uitgave van een eigen boek, ‘Politiecode 29-50’.

Het verhaal speelt in Elburg, op bungalowpark en camping Veluwe Strandbad. Hier brengen Ryan (46) en zijn ouders John en Dinie al jaren hun zomervakantie door. Altijd in dezelfde bungalow, nummer 50. Ryan houdt van die vakanties een dagboek bij, ook al jaren. Notitieblokken vol handgeschreven teksten, volle regels, zonder spaties neemt hij mee naar huis. Weer thuis is hij uren bezig die teksten in Word in te voeren in de computer.

Het zijn bijzondere verhalen die hij schrijft. Wat Ryan op zo’n vakantiedag meemaakt, noteert hij. Meer dan dat, hij verzint er van alles bij. Gebeurtenissen op en rond de camping, mensen die hij tegenkomt die dag, ze kunnen zomaar een rol spelen in zijn notities.
Werkelijkheid wordt uitgebreid met fantasie. En met een beetje fantasie zie je op zo’n camping zo maar een aantal dubieuze gasten… Want die mijnheer met de snor in het zwembad, die ziet er toch wel verdacht uit. En wat doet die visdominee, al zwaaiend in het centrum van Elburg? Waarom is die rode boot belangrijk? In die boot heeft Ryan overigens zelf al eens gevaren.

Vaste vakantiegasten kennen Ryan, en spelen mee in zijn verhaal. Compleet met pruik en als zo uitkomt ook met metaaldetector, speciale boodschappen en raadsels. Zoals het Friese echtpaar Jan en Klazien. Van hen krijgt Ryan een politieshirt en een politiepet cadeau. Hij draagt ze met trots.
Campinggast Linda doet mee, en Duitse vrienden, waarvan de vrouw politieagent is. “Als je op de camping bent, heb je grote kans dat je zo meespeelt in zijn verhaal”, lacht vader John.
Een hoofdrol is overigens weggelegd voor Stan, geen campinggast, maar speler van Excelsior’31. Ook de onderduikershut in Holten, waar Ryan nogal eens komt, kreeg een plaats in het boek.

Flikken Maastricht en Commissaris Rex
Hoe Ryan aan die fantasie komt? John vertelt dat Ryan, als kind, hield van verhalen. “Hij wist, ook een dag later, altijd waar ik gebleven was met vertellen.” Ryan houdt eveneens van detectives. “Ik kijk graag Flikken Maastricht, Commissaris Rex en Snuf de hond”, vertelt hij. Het is dan ook niet vreemd dat de hond in het verhaal de naam Snuf heeft gekregen.

Zijn ouders vinden het bijzonder knap dat Ryan, geboren met het syndroom van Down, zijn fantasie schrijvend kan verwoorden en ook nog in Word kan zetten. De ouders deden dat wat mogelijk is om Ryan dat van jongs af aan te leren. Er werd al snel een logopedist ingeschakeld, basisbegrippen werden thuis geoefend, waarbij vooral Dinie, van beroep leerkracht, een grote rol speelde. Ryan ging naar de ZMLK-school Dr. Herderscheeschool in Almelo, waar veel aandacht werd besteed aan lezen en schrijven. “Lezen en schrijven is zo belangrijk, een wereld gaat voor je open als je dat kunt”, benadrukt John.

Ryan ordende, met hulp van zijn ouders, de verhalen die hij in de afgelopen jaren maakte en voegde ze samen naar een spannend jeugdverhaal, waarin natuurlijk dieven, politie, de hoofdpersonen en speurders Stan en Ryan, en een politiehond voorkomen. Over het verhaal zelf wil Ryan niet zoveel kwijt, alleen dat het een avontuur is, met een ontknoping in bungalow nummer 29, op de camping het vakantiehuis van het Friese echtpaar.

Politiecode 29-50 is een jeugdboek voor kinderen van circa tien tot twaalf jaar. Het boek is vanaf 18 november verkrijgbaar bij The Read Shop, Haarstraat 44. Het boek kan ook besteld worden via www.boekccout.nl. Het boek kost 16,99 euro.

Ryan leest ook voor uit eigen werk, in de groepen 7 en 8 van de basisschool. “Hij weet intuïtief hoe hij moet lezen, met de juiste intonatie, hij laat stiltes vallen en kijkt de leerlingen aan”, aldus een trotse vader.

Voor zijn volgende boek heeft Ryan al een titel bedacht, maar die blijft nog even geheim. “Het wordt wel een ander avontuur”, vertelt hij. Kortom, de komende jaren heeft hij tijdens zijn vakanties ’s avonds genoeg te schrijven.

Reacties

Prachtig dit.

Veel succes verder 

Succes, Ryan!