Algemeen

Rustpunt De Pipokeet: een vrolijke noot in het bos

BEUNINGEN - We zijn hier op aanraden van onze zoon, groetjes van Henk en Marijke uit Utrecht. Dit is een willekeurig berichtje dat bezoekers aan rustpunt De Pipokeet in Beuningen achterlaten in het gastenboek. “Dat vind ik nu leuke berichten,” glimlacht eigenaar Ruud Oude Ophuis, “En ze komen overal vandaan. Zuid-Afrika, Canada, noem maar op.” Zijn vrouw Annemarie knikt instemmend.

Het begon zes jaar geleden. De walnotenboom produceerde zoveel vruchten dat Annemarie en Ruud besloten deze in zakjes bij hun woning aan de Veldweg aan te bieden. Dat diende als een mooi spaarcentje voor hun dochters Noek (9) en Evi (11). Later kwamen daar appels en peren bij. Het leek Annemarie wel leuk om ook koffie en thee er bij te verkopen en ze besloot her en der eens wat ideeën elders op te doen. “Als we dan iets doen, moet het wel onderscheidend zijn.” Met die gedachte tikte Ruud een oude schaftkeet in Wierden op de kop. “Ik viel voor het geboogde dak.” In de winter van 2015/2016 werd de inmiddels tot Pipokeet omgedoopte schaftkeet grondig aangepakt door Ruud met zijn schoonvader en zwagers. Er werd een veranda voorgebouwd en de lelijke rode kleur maakte plaats voor het karakteriserende donkergroen afgezet met wit voor de omlijstingen van ramen en dak. De zeer smaakvolle inrichting kwam van de creatieve hand van Annemarie. En sinds april 2016 wordt er koffie en thee verkocht, aangevuld met koude sap, warme chocomelk, opkikkertje en verpakt ijs. De zelfgebakken cake is tijdelijk door corona vervangen door verpakte koek.

Annemarie is ermee in haar nopjes: “Het is zo leuk om even een praatje te maken met de gasten als je de spullen bijvult. Mensen vinden het prachtig hier. Je hoort nooit een negatief woord.” Dat zal niemand verbazen gezien de ligging van de Pipokeet op het hoogste punt van de Veldweg tegen de rand van landgoed Het Hakenberg. Vele wandel- en fietsroutes kruizen het pad met het rustpunt. Inmiddels loopt er zelf een geocatchingroute langs. “Met een schat in de buurt!” verklapt Ruud. Dochters Evi en Noek helpen actief mee met het bijvullen op drukke dagen in de keet. Ze bieden er zelfs hun eigen gemaakte souvenirs aan als armbandjes, bordjes en Twentse weerstations.

De Pipokeet is altijd geopend, alleen in de wintermaanden gaat ’s nachts de deur dicht om onnodige gasten als muizen en vogels buiten te houden.