Algemeen

Rob Christenhusz onthult het nieuwe naambord en de Social Sofa op de Thij

OLDENZAAL - Op woensdag 13 juli is het een drukte van belang op het plein bij Winkelcentrum de Thij. De witte muurtjes zijn gevuld met mensen en er staat een keyboard, microfoon én een goed ingepakte bank waar iedereen heel nieuwsgierig naar is. Deze prachtige mozaïekbank wordt deze dag onthuld als herinnering aan de Emmauskerk die van 1975 t/m 2019 op het winkelcentrum te vinden was.

De ceremonie begint om 15.00 uur op deze mooie zonnige middag. Remke van Marle, voorzitter van locatieraad Emmaus, heet iedereen van harte welkom. Hun trouwe hulpkoster Berthold speelt een stukje op het keyboard, waarna pianist Jos Beunders het van hem overneemt. Dan neemt Jan Wolbert het woord. Hij vertelt over de geschiedenis van de Emmauskerk, die in 1975 gebouwd werd.

Hij vertelt over de geschiedenis van de Emmauskerk, die in 1975 gebouwd werd. De kerk had geen toren, waardoor veel mensen het geen echte kerk vonden. De bezoekers dachten daar echter anders over, want op zaterdag én zondag vonden er maar liefst twee diensten plaats. In 2013 vierde men hier de laatste keer eucharistie en daarna diende het Emmaushuis als ontmoetingsplaats voor de Thij. Maar volgens de WBO Woningwet van 2015 mocht het geen pastoraal steunpunt zijn en de Albert Heijn wilde meer parkeerruimte, dus dat kwam goed uit.

In 2018 kreeg de gemeenschap een verbouwd woonadres toegewezen en hier komen de mensen nu in liefde en vertrouwen in God en in elkaar. “Je gaat het pas zien als je het door hebt,” zegt Wolbert lachend als hij Johan Cruijff quote. Het blijkt een prima plek te zijn. Het voornemen om hier een herinneringsbank neer te zetten, kwam al bij Els Marijnissen op toen de kerk er nog stond. Het idee voor de betonnen sofa die van mozaïek is voorzien verdween door corona tijdelijk in de vrieskist, maar is vorig jaar alsnog ontdooid. De afbeeldingen zijn ontleend aan het wandkleed dat in de Emmauskerk hing. Rinus Morsink bedacht ooit het ontwerp voor het kleed en de bank is ontworpen door Dot Euverman. In de bank is een geheimcode verwerkt: LC.24,13-35. Deze code kan je intoetsen op je smartphone.

De bezoekers zingen vijf coupletten van het lied ‘Hier is een stad gebouwd,’ en aan de zangkwaliteiten kan je horen dat er meerdere pastors aanwezig zijn. Hiervan neemt Aloys Lurvink het woord, die hier van 1990 tot 1998 pastor geweest is. “Dertig jaar geleden werd mij gevraagd: wil jij pastor worden in de Emmauskerk van Oldenzaal? Ik reed de wijk in en kon de kerk nergens vinden. Op een gegeven moment zag ik een kruis en dacht; dat is het. Toen ik dichterbij kwam, zag ik de tekst op de steen ‘En zij herkenden hem bij het breken van het brood,’. En dus niet aan de toren, dacht ik toen.”

Daarna onthult wethouder Rob Christenhusz het nieuwe naambord van het plein, dat vanaf nu ‘Emmausplein’ zal heten. Daarna pakt hij samen met Aloys Lurvink de Social Sofa uit en de RVS-gedenktegel die erbij hoort. Samen gaan ze als eerste proef zitten op de bank. Die kans krijgen alle bezoekers daarna ook en dan is het tijd om onder het genot van een drankje na te praten in het Emmaushuis.