Algemeen

Rijssense stichting Viitor heeft geld nodig voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN – Stichting Viitor uit Rijssen houdt een school in stand in Siret, een plaats in Roemenië, op de grens met Oekraïne. Sinds januari van dit jaar verblijven daar ook vluchtelingen uit Oekraïne. De stichting heeft geld nodig om deze mensen van de basisbehoeften te kunnen voorzien.

Zaterdag 24 september houden de wandelafdeling van AVRijssen en Rotary Rijssen Regge Regio een wandeltocht, waarvan de gehele opbrengst ten goede komt aan Viitor.

Gery Stegeman, voorzitter van de stichting, is dit jaar, op eigen kosten, regelmatig naar Roemenië vertrokken om alles in goede banen te leiden.
Wat Stegeman het meest raakte was de situatie begin maart van dit jaar, toen hij in Siret was. “Het was -20° graden. Er kwamen moeders met kinderen met bevroren handen en voeten over de grens kwamen, en eenmaal over de grens wisten ze niet hoe verder te gaan. Ook kleine kinderen in de peuterleeftijd en ouder kwamen alleen de grens over lopen met in hun handschoen een plasticzakje met daarin een papier met persoonlijke gegevens. Veelal waren dit kinderen uit weeshuizen die op de vlucht waren en met de massa meeliepen. Dat raakte mij.”
Hij was er voor het laatst in mei. “Nu alles goed verloopt hoef ik er minder frequent naar toe. Eind september is mijn volgende bezoek gepland.”

De situatie bij de grens is momenteel relatief rustig. “Maar wanneer er weer bombardementen zijn dan merk je direct weer een toename van vluchtelingen”, vertelt hij. “We hebben er bewust voor gekozen om het gebouw beschikbaar te stellen als doorstoomlocatie. De ene keer worden er ruim veertig vluchtelingen opgevangen de andere keer tien vluchtelingen. Sommigen blijven een paar dagen, maar anderen meerdere weken.”
Het schoolgebouw is hier inmiddels op aangepast. Er werden direct extra was- en douchegelegenheden gerealiseerd voor het grote aantal vluchtelingen dat er in maart gehuisvest werd. Er is ook een aantal wasmachines en wasdrogers geplaatst.

Kinderen weer naar school
De kinderen die voor de oorlog les kregen met dagbesteding zitten allemaal weer op school.
“De meeste kinderen hebben een verstandelijke achterstand en sommigen daarbij ook een fysieke beperking. De meeste kinderen zijn kinderen van zigeunerfamilies.”
De stichting heeft inmiddels een nieuwe lerares kunnen aanstellen. “Om een goede leerkracht te krijgen is lastig in dit grens gebied en dan ook nog voor kinderen met een beperking of achterstand. Deze kinderen worden gezien als tweederangs burgers en men staat niet te popelen om hen les te gaan geven. Alleen als men het doet uit idealisme, om deze kinderen ook een kans te geven.”

Wat betreft de vluchtelingen heeft de stichting de zaken goed op orde. “We hebben goede contacten met de grenspolitie en douane. Zij nemen contact op met onze projectmanager Brindussa wanneer er vluchtelingen zijn die nog geen opvang hebben”, aldus Stegeman. “Brindussa regelt de hele gang van zaken op de school met alle administratieve zaken daar omheen en bezoekt met regelmaat de gezinnen om daar ook vinger aan de pols te houden. We zouden graag iemand naast onze projectmanager zetten om haar te ondersteunen. Echter dit zijn weer extra loonkosten en we weten niet hoelang deze situatie zo blijft.”

Pech had de stichting tijdens de afgelopen coronaperiode qua inkomsten. “We ontvingen uit het hele land scholen op werkbezoek. Door corona konden deze bezoeken niet doorgaan. Hierdoor hebben 70 procent van onze inkomsten moeten missen terwijl de exploitatie gewoon doorging zoals de loonkosten, energierekeningen et cetera.”

Meer geld is nodig
Meer geld is nodig. De stichting vraagt financiële ondersteuning. “We hebben tijdens de coronaperiode flink moet interen op onze reserves. Door de acties en de onlangs gehouden benefietavond kunnen we het nog een paar maanden langer volhouden, ook al doordat nu het vluchtelingen fluctueert.”
Maar er wordt sinds januari meer warm water gebruikt, en het hele gebouw wordt langer en verwarmd. “De energiekosten zijn serieuze kosten en allerlei randzaken zoals het vervoer van de vluchtelingen en ook de opvang en lessen van de scholieren zijn forse kostenposten”, aldus Stegeman.

Mensen die een bijdrage willen storten kunnen dat doen ten name van stichting Viitor, op NL95 RABO 0313102899.

Bos en heuveltocht voor Viitor
De wandelafdeling van de Atletiekvereniging Rijssen houdt samen met Rotary Rijssen Regge Regio op zaterdag 24 september 2022 de Bos en heuveltocht.
Dit jaar is het goede doel de stichting Viitor uit Rijssen en de opvang van Oekraïense vluchtelingen daar.
De afstanden zijn 5, 10, 20 en 30 kilometer. De start is in het clubgebouw van de AV Rijssen, Arend Baanstraat 107 in Rijssen.
Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro, leden KWbN krijgen een euro korting.