Algemeen

Reünie 100-jarige St. Alphonsusschool is voor jong en oud de kers op de jubileumtaart

HARBRINKHOEK/MARIAPAROCHIE - Ontmoeten stond centraal tijdens de reünie ter ere van het 100-jarige bestaan van de St. Alphonsusschool. Ruim 800 bezoekers genoten zondag 7 november in Sporthal de Haambrink van het weerzien van oud-klasgenoten. Er werd uitgebreid bij gekletst en wie wilde kon een kijkje nemen in de klassen in de school. Daar hadden leerlingen verschillende exposities ingericht. De opening werd verricht door de oudste oud-leerling, mevrouw Tonnie Oude Breuil-Bekke (100).

Het aantal selfies dat deze middag werd gemaakt is niet te tellen. Gedurende de middag werden door jong en oud herinneringen opgehaald en vastgelegd. Ondertussen werden op het grote scherm in de zaal een film en oude schoolfoto’s getoond.

Sporthal wordt ultieme feestlocatie

Bij binnenkomst in de feestlocatie waren de bezoekers verbaasd over de sfeervolle inrichting. De jubileumcommissie mocht dan ook talrijke complimenten in ontvangst nemen. Sporthal de Haambrink had voor de feestelijke aangelegenheid een metamorfose ondergaan. Slechts enkele sportattributen verrieden dat dit eigenlijk een sportaccommodatie was, zoals de ringen. Daaraan waren bloemstukken bevestigd. “Dat is de oude adventskrans uit de kerk in Albergen”, merkt organisator Henny Oude Geerdink op. “Die wordt dus ten dienste van de gemeenschap gebruikt, hoe mooi is dat?” De organisatie werd zelf eveneens verrast. De Oudervereniging van de St. Alphonsusschool bood de school twee bijzondere cadeaus aan:  Een bord met daarop een afbeelding van de school en een eikenboom. “Geweldig”,  reageert Oude Geerdink. “Het kleuterplein wordt binnenkort onder handen genomen. Waarschijnlijk krijgt de eik daar een plek”

Weet je nog…toen en toen…

Nadat Tonnie Oude Breuil-Bekke het rode lint doorknipt is de reünie ‘aan’. Bezoekers lopen de zaal terwijl ze speuren naar bekende gezichten. Oud-leerling Thomas Busscher (25) hoeft niet lang te zoeken. Hij staat bij zijn kameraden. “Wij zaten vroeger bij elkaar in de klas”,  vertelt hij. “Maar ik heb ook mensen getroffen die ik lang niet heb gezien.” “De lokalen zijn in elk geval niks veranderd”, vindt zijn kameraad Niek Tijink. “Of dat ook voor de leraren geldt, kan ik niet zeggen. Tot dusver heb ik er nog geen gesproken.”

De tweelingzussen Annie en Riky Alberink (77) spraken ook veel schoolgenoten na lange tijd terug. “Van onze oude klas heb ik er eigenlijk weinig gezien”, merkt Annie op. “Maar ja, de hele dag loopt het ook door hier, dan loop je natuurlijk ook mensen mis.” De zussen staan bij hun vroegere buurjongens, waaronder Carel Sand (63).  “Veel van de school herken ik nog wel”,  laat hij weten. “Dan komen de herinneringen vanzelf boven. ‘Weet je nog, toen en toen….’ Soms als je iemand spreekt, is het even gokken wie dat ook alweer is. Vooral als het oud-schoolgenoten zijn die al langere tijd weg zijn uit Harbrinkhoek.” 

Passen we nog op de stoeltjes?

Doordat veel levenslange vriendschappen al op de basisschool worden gesloten, togen diverse vrienden- en vriendinnengroepen samen naar de druk bezochte bijeenkomst. Zo kwam Diede Busscher (28) met zes vriendinnen weer even naar haar oude basisschool. “Van de acht vriendinnen in onze groep, zaten er zeven bij elkaar in de klas”,  licht ze toe “Grappig om te zien dat het klassieke school-krijtbord is vervangen door een smartboard maar dat het meubilair van toen nog steeds gebruikt wordt. We hebben nog wel even geprobeerd of we nog op de stoeltjes passen”,  vervolgt ze lachend. “Superleuk, zo’n reünie.”

Sommige bezoekers gingen voor de feestelijke afsluiter van de het jubileumjaar zelfs de grens over. “Ik sprak een oud-leerling uit Zweden”, vertelt Henny Oude Geerdink. “Hij is werkzaam in de transportsector en combineerde de reünie met een verjaardag in de regio.”

Zowel de honderden gasten als de jubileumcommissie kijken met een warm gevoel terug op de jubileumreünie. “Het is zo mooi om te zien hoe mensen samen herinneringen ophalen en honderduit praten.”, zegt Henny Oude Geerdink tot besluit. ,,Daar was deze middag ook voor bedoeld en die is meer dan geslaagd.”

 

Fotograaf: Henk Eshuis