Algemeen

René Wessels neemt na 30 trouwe jaren afscheid van het brandweerkorps Ootmarsum

OOTMARSUM - Tijdens de jaarlijkse korpsavond van de brandweer Ootmarsum is afscheid genomen van René Wessels, die maar liefst 30 jaar het plaatselijke korps meer dan trouw bleef. “René je mag met veel trots terugkijken op een mooie brandweercarrière”, laat kazernecommandant Harald Schulten weten. “Je bent inmiddels al 30 jaar in dienst, waarvoor mijn oprechte complimenten en dank. René wilde 2 jaar geleden al stoppen, maar hij heeft zich toen toch nog weer laten verleiden om langer te blijven. Daar heeft wel een weddenschap aan ten grondslag gelegen. Dankzij onze jonge aanwas is er bij René de rust om te stoppen. Hij draagt dan ook met veel vertrouwen het stokje over aan de jonge generatie, die ons korps de afgelopen jaren heeft versterkt.” 

René Wessels is altijd een actieve en fanatieke brandweerman. Hij is de medeoprichter van de Personeelsvereniging en was tot enkele jaren geleden ook de voorzitter. Ook bij het 250-jarig bestaan heeft René een kartrekkersrol vervuld, waarvan je weet dat hij er dan ook voor gaat. “Sinds René weer in Ootmarsum werkt, hoort hij meestal bij de topscorers als we het hebben over opkomst bij uitruk. Overdag was hij dan ook vaak de bevelvoerder die op de ‘bok’ zat. René is dus veel aanwezig, zo ook bij andere activiteiten, waarbij je het woord ‘aanwezig’ verschillende betekenissen kunt geven. Jullie mogen hier zelf invulling aan geven”, lacht Harald Schulten. René heeft voor de brandweer veel baanbrekend werk verricht. “Ootmarsum was één van de eerste korpsen waar werd uitgerukt met een TS 4 of 5.  Dit is veel geoefend en dat bleek ook wel uit inzetten, die we op deze manier hebben afgehandeld. René was bij de brand bij café de Poort ook de bevelvoerder, die een perfecte inzet deed met slechts een TS 4. Dit was nog niet geheel geaccepteerd in Twente, maar door de goede inzet en de steun, beide keren van toevallig dezelfde Officier van Dienst hebben we als korps zeker een lans gebroken.” 

Een meerwaarde

Bij de brand op camping Bij de Bronnen, waar vijf chalets in rook op gingen, was René ook bevelvoerder. Om te leren van deze brand is er een filmpje gemaakt, waarbij René alle medewerking verleende en zijn kennis overdroeg. “Nogmaals dank daarvoor”, vervolgt Harald Schulten zijn relaas. “Als je alle inzetten optelt en dan ook nog eens kijkt naar de bijzondere momenten, kunnen we spreken van een mooie carrière met een enorme meerwaarde voor ons korps, de burger en de rest van de collega’s. Geweldig René, wat mag jij hier trots op zijn. Iedereen kent René als iemand, die graag zijn inbreng en ook vaak een uitgesproken mening heeft. Dit was wel eens lastig maar erg waardevol. Als eigen baas moest ook René schipperen met zijn schaarse tijd. Gelukkig voor de brandweer en de burgers stonden uitrukken altijd erg hoog in zijn prioriteitenlijstje. Ik wil ook Paula ontzettend bedanken en in haar ook al die andere partners. Zij vormen onze steun en toeverlaat, een luisterend oor en zijn zo belangrijk als we na een uitruk thuiskomen.”

Ook was er aandacht voor Raymond van Benthem, die 12,5 jaar lid is van de brandweer. Hij was niet aanwezig, maar werd wel genoemd. Ook zijn inzet voor het brandweerkorps is cruciaal en van groot belang.

Recordopbrengst

In zijn openingswoord vroeg Harald Schulten al een warm applaus voor de partners. Verder toonde de kazernecommandant zich dankbaar voor de inzet van velen om de wervingsacties tot een succes te maken. “Dit jaar hebben we maar liefst vijf nieuwe leden aangenomen, die ondertussen zijn gestart met de opleiding Kerntaak Brand. Daarnaast hebben Rachel Bloemen en Youri Rekers kerntaak 1 Brand afgerond en zijn ze begonnen aan THV/IBGS, die ze in januari hopen af te ronden. Jorgen Wiss start met de opleiding bevelvoerder en Alex Haringsma heeft de opleiding chauffeur/voertuigbediener met succes afgerond. Dan stroomt er door mij ook een gevoel van trots dat deze brandweerlieden zich zo inzetten en hun verantwoordelijkheid nemen”, aldus Harald Schulten. En wat is de kazernecommandant blij met de nieuwe brandweerlieden Tom Maseland, Casper Deterd Oude Weme, Ruben Sleiderink, Bjarne Schulten en Stef Sanders. “Een prachtig resultaat van onze wervingsacties.”

Afscheid Karin Groenewegen

Op 1 oktober is Karin Groenewegen begonnen als Teamleider. Zij volgde destijds Marc Bus op. “We vonden het erg jammer dat hij niet langer onze teamleider was. Het mag geen verassing voor je zijn en ik zal het je nogmaals vertellen: je bent met vlag en wimpel geslaagd als onze teamleider en we gaan je zeker missen. Jij staat voor je kazernes en vooral hun mensen, je geeft altijd het uiterste en dit wordt enorm gewaardeerd. Ik ga je zeker missen en ik hoop op een nieuwe teamleider die jouw werk op dezelfde wijze voortzet. Ik heb alle begrip voor je keuze om te ontdekken waar je toekomst ligt en weet zeker welke keuze je ook maakt, jij gaat hier zeker in slagen en zult veel plezier hierin vinden. Gelukkig blijven we nog een tijdje collega’s door je tijdelijke functie in Glanerbrug, maar ook daarnaast weet ik je te vinden voor raad en daad.Karin, bedankt voor de afgelopen jaren.” 

Veel waardering burgemeester

Burgemeester John Joosten was ook bij deze korpsavond. Hij liet weten veel waardering te hebben voor de Ootmarsumse brandweerlieden. Hij dankt het korps voor hun inzet en het paraat zijn tijdens de uitrukken. “Jullie zijn als vrijwillig brandweerkorps onmisbaar net als jullie partners dat voor jullie zijn. Hoe mooi is het dan dat zich weer nieuwe vrijwilligers zich aan hebben gesloten bij jullie korps. Van harte gefeliciteerd daarmee. Tevens wil ik René en Karin persoonlijk danken voor al hun inzet. Jullie mogen ongelooflijk trots zijn op wat jullie hebben gedaan voor de brandweer en onze Twentse regio.”

Leuke weetjes

Het korps in Ootmarsum bestaat inmiddels uit 25 personen. In 2023 zijn er tot en met 1 oktober 18 uitrukken geweest en dat is ver onder het gemiddelde. De wervingsacties, ook tijdens het carnaval en dankzij social media, zijn heel succesvol geweest. Met het brandweerkorps in Lage is een convenant ondertekend. Hans Veelers, Rachel Bloemen en Niels Scholte Lubberink hebben deelgenomen aan de Firefighter Stairclimb in Almere. Het is een sportieve uitdaging om 30 verdiepingen en 600 treden te bedwingen in brandweerpak en met het gebruik van ademlucht. Het is een herdenkingsceremonie ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op 9 / 11 in New York in 2001.