Algemeen

Remco en Wouter gaan met G-bowlingteam voor medailles bij Special Olympics

RIJSSEN – Het enthousiasme spat ervan af: het G-bowlingteam van De Klup traint voor de wedstrijden van de Special Olympics. En die wedstrijden komen steeds dichterbij, dat weten ze ook op de bowlingbanen in ’t Witte Hoes. Dus wordt er geconcentreerd gegooid.

Rijssenaar Remko van de Maat, Enternaar Wouter van Coeverden, Sandra Spindler en Gina Pantelidis, beiden uit Deventer, vormen het team dat in het weekend van 11 en 12 juni strijdt om de medailles bij het G-bowlen. Op deze dinsdagavond zijn de teamleden druk aan het trainen.

De bowlingkameraden Remko (32) en Wouter (32) gooien allebei met hun eigen bal, en die gaat straks ook mee naar de Olympics. De zeven kilo zware bal van Wouter is herkenbaar aan de zwarte spin, die haar web om de bal gesponnen heeft. De bal van Remko, met de in elkaar overvloeiende kleuren rood, wit en blauw, weegt vijf kilo. Voor Remko is dit een heel bijzondere bal. “Mijn vader en ik hebben hem vorig jaar samen uitgezocht”, vertelt hij. Zijn vader Henk van de Maat overleed eind november. “Henk was onze begeleider”, vertellen ze. “We zijn echt trots op hem.”

Zowel Wouter als Remko bowlen al jaren bij De Klup. “Het gooien op zich is leuk, en de ‘muiters’ die eromheen lopen ook”, vertelt Wouter en wijst lachend op zijn clubgenoten. “Je moet natuurlijk wel goed gooien. Als je een paar weken niet goed gooit, gaat je gemiddelde naar beneden en zakt de moed je in de schoenen. Vooral de spares zijn lastig.”
“We hebben een gezellige groep, we lachen veel met elkaar. En ouwehoeren met Wouter, dat doe ik ook”, vertelt Remko. Hij vindt strikes gooien het moeilijkst: “Dat lukt maar af en toe.”

Voor zowel Remko als Wouter is het niet voor het eerst dat ze aan wedstrijden meedoen. Wouter haalde zelfs goud bij de World Games in Los Angeles, USA, in 2015. De games waren een paar dagen, Wouter was er twee weken. “Een geweldige ervaring”, vertelt hij. En hij gooide nog goed ook. Samen met Joyce Gierveld won hij goud op de dubbel. “Bij de singles won ik brons, met de hakken over de sloot.”

Of ze met medailles thuiskomen straks, daarin houden beide bowlers een slag om de arm. Wouter: “Ik wil de trots van Twente wel hoog houden. Maar over medailles kan ik nog niets zeggen; dat weet ik pas na afloop.” Remko hoopt wel medailles te halen: “Maar ik weet nog niet in welke klasse ik ingedeeld word.”

In elk geval is er al de voorpret. Het team was op bezoek bij FC Twente en Heracles. “Bij Heracles mochten we het veld op en kregen we applaus van het hele stadion”, vertellen ze glunderend. Ze zijn er bij als de Olympische vlam in Almelo arriveert.

Het team is uiteraard present tijdens de officiële opening, in het FBK stadion in Hengelo, vrijdagavond 10 juni. “We zitten van vrijdag tot en met zondag op het terrein van de UT in Enschede, waar de bowlingwedstrijden gehouden worden”, vertelt begeleider Fennie Beldman-van de Maat. “Op dat terrein worden achtpersoons tenten neergezet, en daar wordt in overnacht.“ In het midden komt een grote circustent te staan, waar zaterdagsavond een feest gehouden wordt. Zondagmiddag is de prijsuitreiking.

Maandagavond 13 juni worden de deelnemers gehuldigd op het gemeentehuis in Almelo.
De laatste clubavond voor de zomervakantie, dinsdag 14 juni, is er een feestje voor alle G-bowlers van De Klup bij ’t Witte Hoes.

De G-bowlingavonden starten weer op dinsdagavond 6 september. Belangstellenden zijn welkom om een kijkje te nemen op een dinsdagavond.

Aanmelden kan via Jolanda Overdorp, e-mailjolanda@deklup.nl, telefoon06-14 46 52 88.