Algemeen

Reis terug in de tijd en ontdek de Hanze met de Hanzetour app

OLDENZAAL - Wandel door de Oldenzaalse binnenstad, verzamel oude Hanzemunten en beleef de bruisende stad tijdens de bloei van de Hanze. De Hanzetour app laat de Hanze geschiedenis in Oldenzaal weer tot leven komen. Wethouder Evelien Zinkweg-Ankoné lanceerde samen met directeur van het Palthehuis Sandra Schipper op maandag 21 juni de Hanzetour app. Na de lancering stonden de eerste gebruikers van de Hanzetour app al in de rij. Leerlingen van Twents Carmel College, locatie Potskampstraat, gaan de proef op de som nemen. 

De Hanzetour app is één van de onderdelen van het digitale Hanze project van de gemeente Oldenzaal. Met dit project wil de gemeente het erfgoed van de stad meer zichtbaar maken. Wethouder Evelien Zinkweg-Ankoné: “Eén van de speerpunten uit ons coalitieprogramma is meer bezoekers aantrekken door onder andere promotie van de Hanzeperiode. Hiervoor organiseren we verschillende activiteiten, waaronder de Hanzetour app. Daarnaast gaan we binnenkort, met behulp van virtual reality, het verhaal van de Hanze op de Plechelmusbasiliek projecteren. Zo wordt heden en verleden met elkaar verbonden en kunnen inwoners en bezoekers op een unieke manier kennismaken met de Hanzetijd.”

De Hanzeperiode 

De Hanze is één van de markante periodes uit de Oldenzaalse geschiedenis. Oldenzaal was in de Middeleeuwen een regionaal religieus handelscentrum en was bij de Hanze aangesloten. Helaas is er op het oog, als gevolg van oorlogen, branden en sloop, weinig zichtbaars dat herinnert aan de Oldenzaalse Hanzetijd. Daarom is de Hanzetour app ontwikkeld. 

Hanzetour app 

De Hanzetour app is te downloaden in de App-store of Google Play store. Met de Hanzetour app wordt een wandeling gemaakt door het centrum van Oldenzaal waarbij de gebruiker op een leuke manier kennismaakt met het Hanzeverleden van Oldenzaal. Een handelaar uit de Hanzestad Lübeck vertelt dat hij zijn gouden munten is kwijtgeraakt. De gebruiker van de app gaat deze helpen zoeken en wordt daarbij rondgeleid door gidsen uit het verleden die vertellen over de geschiedenis. De speurtocht naar de munten leidt uiteindelijk langs zes verschillende locaties in Oldenzaal.

Samenwerking

De app is door Stichting Oldenzaalse Musea ontwikkeld, in opdracht van de gemeente Oldenzaal. Er wordt nauw samengewerkt met Oldenzaal Promotie die de marketing verzorgt.