Algemeen

Publieksprijs SamenLoop voor Hoop voor training ‘Mindfulness bij/na kanker’

LANGEVEEN – Op woensdag 6 november start een Mindfulnesstraining van acht wekelijkse bijeenkomsten voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. De training wordt begeleid door Yda Schuitema (mindfulness trainster, cat. 1 VMBN) en Josefien Roek (psychologe). De locatie is ‘Erve ’t Witte Veen’, gelegen aan de Witteweg 32 in Langeveen en de bijeenkomsten duren van 19.00 tot 21.30 uur.

Met dit project hebben Yda en Josefien tijdens de onlangs gehouden SamenLoop voor Hoop, de publieksprijs van de actie van het KWF in Tubbergen gewonnen. De dames zijn blij dat zoveel mensen op hun project hebben gestemd. Ze gaan er samen voor zorgen dat het een geslaagde missie wordt. Zij danken alle stemmers voor hun steun!

 

Initiatief
Het initiatief voor de training is ontstaan vanuit het team ‘De Streu’, één van de deelnemende teams aan SamenLoop voor Hoop Tubbergen. De Streu had onder meer met het organiseren van vier yoga-avonden, die met veel enthousiasme werden ontvangen, geld bij elkaar gebracht voor de SamenLoopactie. Nu hun project door het publiek is uitgekozen en door het KWF erkend, zijn Yda en Josefien op zoek naar acht deelnemers, mensen die kanker hebben (gehad). Samen met hen gaan ze op acht aaneengesloten woensdagavonden, stap voor stap naar een leven met mindfulness.


Positief effect
De diagnose kanker opent de aanval op het gevoel van veiligheid, geborgenheid en de verbinding met anderen. Het lichaam reageert direct met stressreacties, gevolgd door angst, frustraties en ander emotioneel leed. Mensen met en na de behandeling van kanker die mindfulness beoefenen, gaan minder gebukt onder hun zorgen en depressies. Bij mindfulness krijgen ze inzicht in wat de ziekte doet met het lichaam en de emoties. Het positieve effect is dan, dat mensen kunnen schakelen van ‘doen’ naar ‘zijn’.


Zeventigduizend gedachten
Gemiddeld hebben mensen per dag zeventigduizend gedachten. Deze gedachten gaan vaak over in piekeren over alles wat er nog gedaan moet worden en over hoe de dingen gedaan zijn. Deze gedachten slurpen veel energie op. Men richt zich graag op het prettige en wil het onprettige vermijden. In het leven worden automatische patronen aangeleerd: weg van het onprettige is daarbij een belangrijk doel. Daarnaast gaat men vaak niet efficiënt om met de catastrofes die mensen mee kunnen maken in het leven. Deze pijn-lijn van het leven blijft daardoor langer bij mensen dan nodig is. Leven op de automatische piloot maakt dat de intelligentie uit het leven verdwijnt.


Inzicht                                                                                                                                            Door middel van mindfulness kan men inzicht krijgen in persoonlijke reacties en automatisch gedrag dus ook na de diagnose en behandeling van kanker. Valkuilen komen aan het licht en men leert om ruimte te geven en zo zichzelf verder helpen in de catastrofes van het leven. Met als doel: gelukkig zijn!  

 

Opgave
Omdat deze Mindfulnesstraining gefinancierd wordt door het  KWF, wordt ze kosteloos aangeboden. Een voorwaarde van het KWF is dat de deelnemers woonachtig zijn binnen de gemeente Tubbergen. Belangstelleneden kunnen een mailtje sturen naar: mindfulness.tubbergen@gmail.com met daarin: naam, adres en telefoonnummer. Er wordt vervolgens zo spoedig mogelijk contact opgenomen.