Algemeen

Proosten op een lockdownvrije toekomst

LOSSER - “Kan wel, maar vandaag lukt het niet. Morgen hebben we nog wel een gaatje.” Daniëlle Rothe van de gelijknamige kapsalon in Losser legt de telefoon neer. De zoveelste op deze maandagochtend. Voor de gelegenheid is ze op deze dag waarop de zaak doorgaans geslotenis, open gegaan. Het is druk en gezellig in de ruimte aan de Gronausestraat. 

Zaterdag 18 december was de laatste keer dat haar vijfkoppige team de schaar in de lade opborg om deze vier weken later weer tevoorschijn te halen. In de tussentijd deden ze niets. “Ja, dat kon ook niet anders. Ik heb tegen m’n mensen gezegd: hou maar vakantie,” vertelt Daniëlle, “Eigenlijk overviel die aankondiging van de lockdown wel. Ik had niet verwacht dat dat zou gebeuren. Maar ik had er wel alle vertrouwen in dat het niet al te lang zou duren. Puur op gevoel.” Daarin had ze gelijk, want afgelopen zaterdag gingen de deuren van Daniëlle’s haarstudio weer open. In de middag knipten de dames door en ook extra op de maandag. “Het is weer flink aanpoten. We zijn nu vooral druk met het regelen en plannen, mensen zoveel mogelijk voorzien van een frisse coup. We proberen waar het kan zoveel mogelijk in te halen. Na deze week gaan we weer terug naar een normaal ritme. Dat is beter voor iedereen.”

Lieve klanten maken je dag goed

Op overheidssteun hoeft de Losserse onderneemster niet te rekenen. “Nul euro. Dat is het. De Jonge zei wel: we kopen tijd. Nou, ik zie het meer als: we jatten tijd! Mensen beseffen het vaak niet eens wat het met je doet als je wéér een dag gesloten moet blijven, geen inkomsten hebt maar dat wel alle kosten door blijven gaan.” Daniëlle kan zich er nog zichtbaar boos om maken, “Maar het is wat het is. We hebben heel veel bijval gehad van klanten. En dat doet heel erg goed. Sommigen wilde extra pinnen of kwamen geld brengen. Dat gaat me echt aan m’n hart. Het gáát niet om het geld, maar om het gebaar. Als je zulke lieve klanten hebt, dan maakt dat je hele dag goed.”

Sporten en winterjassen naaien

Met haar kapsalon kon ze zich in de afgelopen vier weken niet bezig houden. Maar wat heeft ze wel gedaan? “Veel sporten: fietsen en hardlopen. En ik heb sinds 9 maanden een kleindochter waar ik geregeld op pas. Voor haar ben ik veel achter de naaimachine gekropen,” ze moet er nog om lachen, “Oma in lockdown en de kleine heeft nu zes winterjassen.” De eerste klant kwam afgelopen zaterdag met een fles bubbels (0%) en die werd maandagochtend feestelijk ontkurkt. Danone, Linda, Daniëlle, Ellen en Lara proosten op een toekomst zonder lockdowns.