Algemeen

Present Almelo brengt met kerstengel lichtpuntje voor mensen die dat nodig hebben

ALMELO – Eenzame mensen, zieke mensen of mensen met een kleine portemonnee. Mensen die de donkere november- en decembermaand wel wat extra aandacht kunnen gebruiken met bijvoorbeeld een kaartje, presentje of een telefoontje. Dat is de insteek van de Kerstengel-actie van Stichting Present Almelo. “Er kunnen tal van redenen zijn om juist in deze periode mensen iets verlichting te brengen”, zegt Ruth Dam, Algemeen Coördinator Present Almelo.

Door het sturen van een (kerst)kaartje kan je een lichtpunt zijn voor anderen.

De kerstengelactie is een nieuw initiatief van Present Almelo. Het doel van de actie is om tijdens Advent zoveel mogelijk stadsgenoten als kerstengel te verbinden aan iemand, jong en oud, die om welke reden dan ook lichtpuntjes kunnen gebruiken. “We willen zoveel mogelijk stadsgenoten als kerstengel verbinden aan iemand die om welke reden dan ook lichtpuntjes kunnen gebruiken. Zo gaan we door heel Almelo samen licht verspreiden in donkere tijden”, geeft Ruth Dam aan.

 

Klein gebaar

Een ‘kerstengel’ geeft iemand aandacht, desgewenst anoniem. Die aandacht kan bestaan uit een kaartje, (zelfgebakken) lekkers, een bloemetje, een tekening; wat de engel zelf ook maar bedenkt. “Daarbij gaat het om het gebaar. Niet om de hoeveelheid en zeker niet om geld”, benadrukt Dam. “We willen de kracht bij de mensen zelf neerleggen, waarmee je de ander wilt bemoedigen.” Het gaat vooral om kleine gebaren en omzien naar die ander. Denk aan een kaartje sturen, iets leuks aan de deur hangen, een praatje aan de deur, iets knutselen voor die ander, een raamtekening maken of je bedenkt als kerstengel zelf iets.

 

Betekenisvol werk

De actie is al een aantal jaren geleden uitgerold in onder meer Apeldoorn. “Present Almelo is onderdeel van een landelijk netwerk, zo inspireren we elkaar met mooie ervaringen. We werken vanuit zelfde visie: bruggen slaan, elkaar beter leren kennen. Door het hele corona gebeuren kunnen we minder groepen inzetten. Veel van onze vrijwilligers willen wat doen, maar kunnen weinig tot niets doen. Zo werden we onlangs gebeld door iemand die zich als Kerstengel wilde aanmelden. Tijdens het telefoongesprek werd ze emotioneel. Ze vertelde dat door haar persoonlijke omstandigheden, maar ook door de coronacrisis, ze al haar vrijwilligerswerk heeft moeten stopzetten. Als Kerstengel kan ze nu toch iets voor een ander betekenen, iets dat ze erg graag doet en haarzelf dus ook goed doet.”

Als Kerstengel wordt je verbonden aan één iemand die om goede redenen op dat moment jouw bemoediging goed kan gebruiken. En dat kan geheel coronaproof.

 

Deze kerstengelactie is bewust vorige week gelanceerd, tijdens de ‘Week tegen Eenzaamheid’. Kerstengelen en ontvangers kunnen zich sindsdien aanmelden. Present Almelo ondersteunt door een zo goed mogelijke match te maken. Ontvangers worden bijvoorbeeld naar hun hobby’s gevraagd. “Zo kregen we laatst een aanmelding van een man met een enorme passie voor darten. Daar kan je met een kaart al rekening mee houden.” Een kerstengel is in functie tijdens de adventstijd, dus van zondag 29 november tot en met donderdag 24 december. Van hen wordt gevraagd minimaal eens in de week bij de ontvanger iets doet. Een kerstengel mag ook anoniem blijven. “We zijn van mening dat de Kerstengelactie van grote betekenis kan zijn voor veel mensen, omdat deze actie in deze moeilijke tijden tóch mensen aan elkaar verbindt.”

 

Meedoen?

Inmiddels hebben zich al twintig zogenoemde kerstengels aangemeld, maar ook een school  doet volgens Ruth Dam van Present mee. “We hebben onze vaste vrijwilligers gemaild en groepsdeelnemers benaderd. We hebben momenteel iets meer ontvangers, maar het gaat redelijk gelijk op. Hoe meer personen zich aanmelden, hoe beter. We willen zoveel mogelijk mensen bemoedigen, ze een beetje licht brengen in deze gekke tijd.”

De organisatie is ook nog op zoek naar mensen die een lichtpuntje verdienen. Wie iemand uit zijn of haar omgeving kent, kan hem of haar (met toestemming van deze persoon) opgeven. Present koppelt dan vervolgens de kerstengels en de hulpbehoevenden aan elkaar.

 

Aanmelden als kerstengel of iemand aanmelden die wel wat extra aandacht verdient, kan naar www.presentalmelo.nl/kerstengel voor meer informatie en aanmelden.

Uw reactie