Algemeen

Prachtig afscheid voor directeur Henk Groot Wassink van Marijkeschool

NIJVERDAL/DAARLERVEEN – De zon scheen, de vlaggen hingen uit en de straten waren versierd met ballonnen en paraplu's (het thema op school was Aju paraplu). Gezeten in riksja werd Henk Groot Wassink vrijdagmiddag 28 mei tweeënhalf uur rond gereden door de wijk Noetsele waar de leerlingen van de Prinses Marijkeschool wonen. Een bonte stoet van (verklede) fietsers, het team en ouders, volgde hem. 

“Op school hebben we het afscheid samen beleefd. Een meisje speelde een hoornconcert voor mij. Dat doet je wat. Het was muisstil. En een meisje, dat in januari uit Zuid-Afrika kwam en al heel goed Nederlands spreekt, uit groep 5 sprak mij toe. Dat de groep dat geregeld had en zich over haar ontfermd heeft, vind ik zo belangrijk. Want school is zoveel meer dan taal en rekenen. School moet een veilige, beschutte plek zijn waar kinderen zich ook emotioneel leren zich ontwikkelen, zich voor bereiden op hun plaats in de maatschappij. Je wilt ze iets meegeven voor de rest van hun leven.” Groot Wassink staat achter de christelijke signatuur van de school. Lachend: “Ze probeerden met Kerst een keer op stang te jagen met het voorstel om rendieren en kerstmannen te plaatsen. Die kwamen er dus niet.” 

Een dag later is hij nog totaal vervuld van wat hem allemaal is overkomen. “Ik ben er helemaal beduusd van. Het was zo mooi en ik heb zoveel liefde ervaren, dat ik me afvraag 'waar heb ik dit aan verdiend?' Het heeft me echt ontroerd en ik heb het dan ook niet droog gehouden. Het leek wel koningsdag”, geeft de scheidende directeur zijn indrukken weer. “Ook de zon scheen na al die regendagen en het was een soort ontlading na corona omdat het weer mocht.” Hij vervolgt: “Het was echt een ongelofelijke dag. Met een auto vol cadeaus en kaarten zijn we van school vertrokken. En ik wilde helemaal geen cadeaus.”

CliniClowns en Liliane Fonds
Samen met zijn vrouw Wilma had hij twee goede doelen bedacht: de CliniClowns en Liliane Fonds. Zaterdag kreeg hij nog een cadeau, een tuinbank, die naar zijn woning in Daarlerveen werd gebracht. Daar kan hij met Wilma rustig op gaan bijkomen en genieten. “Want het laatste jaar was heel heftig, het is voor ons wel een rollercoaster geweest.” Bij Henks vrouw Wilma werd verleden jaar eierstokkanker vastgesteld. Gelukkig is ze na operaties en chemokuren hersteld. Zij werkte na haar herstel weer op De Bongerd bij de onderbouw en heeft woensdag afscheid van haar school genomen. Er was een reis door de wereld gebaseerd op hun vakanties voor haar georganiseerd met een quiz, dans en liedjes.

Groot Wassink heeft meer dan 40 jaar in het onderwijs gewerkt. Het was een roeping; al jong wist hij dat hij dat wilde. Na de Veenbrug in Daarlerveen kwam hij naar Nijverdal, eerst de Prinses Ireneschool en daarna de Marijkeschool. Het besluit om te stoppen met werken heeft het echtpaar heel bewust genomen. “Je hebt niets in de hand maar na de donkere wolken werd de lucht toch weer blauw! Daar ben ik stil en dankbaar voor. Het voelt als een cadeau.” 

Blijven actief en betrokken
In Schoolweetjes nummer 36 op de site van de Marijkeschool neemt Henk Groot Wassink op een heel eigen en persoonlijke manier afscheid. Het is de moeite waard dit te lezen; je leert er deze gedreven en bewogen onderwijsman goed kennen. Na het afscheid gaan Henk en Wilma eerst uitwaaien op Ameland. Daarna wordt de tuin onderhanden genomen. “We blijven actief en betrokken bij de gemeenschap in Daarlerveen. Zijn in voor nieuwe dingen. Ik sluit niets uit. En als er eens een jonge directeur met een oude rot wil sparren... Wie weet.”

Uw reactie