Algemeen

Pop-Upwinkel gratis voor mensen met smalle beurs

NIJVERDAL – Midden in het centrum van het dorp, in de oude Blokker/Braakman aan de Grotestraat180, heeft zich een bijzondere winkel gevestigd: Een samenwerking tussen Noabers voor Noabers en De Welle. En de Pop-Up Store zit er zeker negen maanden.

Op vrijdag 3 juni wordt de officiële opening verricht door de nieuwe wethouder sociaal domein Peter Lage Venterink. In deze Pop-Up Store staan heel veel artikelen, het lijkt een winkel van Sinkel. Maar er is niets te koop voor betalende bezoekers. Een vrijwilligster zegt lachend dat een paar dames die op een onbewaakt ogenblik waren binnen gekomen iets wilden afrekenen. “Jammer voor hen, maar ze moesten het terug zetten. Er is niets te koop.”

Daniëlle Harbers van Noabers voor Noabers vertelt dat van te voren alle kringloopwinkels in de gemeente op de hoogte gebracht zijn en er geen enkele bezwaar had. “We zijn geen concurrent, want hier gaat het winkelen heel anders. De mensen die bekend zijn bij ons of bij de andere organisaties voor minima en vluchtelingen krijgen een stempelkaart met uitleg. Wie die niet heeft, kan via een intake bij de winkel of via noabersvoornoabers@outlook.com zo'n strippenkaart krijgen. We letten echt goed op dat alleen onze doelgroep met zo'n strippenkaart hier binnenkomt.”

Daniëlle: ''En het is niet leuk om dit te zeggen maar die doelgroep groeit nog steeds. Steeds meer mensen komen in de problemen door stijgende prijzen van levensmiddelen en energie. Bij het maken van de strippenkaart heeft Drukkerij Ponsteen medewerking verleend, bij de sticker op de deur met info in het Nederlands, Oekraïens en Arabisch.''

Op stellingen en rekken ligt en hangt van alles, keurig opgestapeld. Van babyspullen tot sieraden, bedtextiel tot dvd's en kleding tot servies. Handdoeken. Alles wat iemand nodig heeft voor de inrichting van een woning, kinderspeelgoed en knuffels. “Van particulieren en bedrijven gekregen”, legt Daniëlle uit.

Achterin zijn pashokjes om kleding te passen. Op de grote glazen gevel schildert Angelie Heuver van Raamschilderij vrolijke witte bloemen. “Fijn dat ze dat vrijwillig voor ons doet”, merkt Daniëlle op. “Maar het heeft ook een ander doel; de privacy van de bezoekers beschermen.”

De winkel is twee dagdelen per week geopend op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur. Dinsdag heeft Giok de leiding en vrijdag bij toerbuurt Daniëlle en haar moeder Erica Calkhoven. Zij worden geholpen door een team van vrijwilligers. Daniëlle voelt zich echt thuis in de Pop-Up Store en dat is niet verwonderlijk want het is haar vroegere ouderlijk huis.

Wie iets 'koopt' krijgt een stempel op de strippenkaart. “Je komt hier voor wat je zelf nodig hebt.” Met tien keer is de kaart vol, maar dan kan een nieuwe gekregen worden. Deze dinsdagmiddag zijn een stel Oekraïense meisjes aan het 'winkelen'. Ze zijn heel blij met armbandjes en andere frutsels en steken bij het weggaan hun duim op! Er zijn ook wat Oekraïense mannen en jongens die spijkerbroeken en T-shirts passen. “Er is al best veel weg”, zegt Giok. “Het kledingrek is aardig leeg en de ballen zijn ook weg. En de stapel knuffels is kleiner.” Maar er liggen nog nieuwe spullen achter om aan te vullen. Wie iets heeft voor de 'winkel' kan dat brengen aan de Boomcateweg 69b of Wilhelminastraat 34. Momenteel is er een te kort aan herenkleding en dameskleding in grote maten.

In de Pop-Up Store staan en hangen heel veel schilderijen. “Dat is een apart verhaal”, lacht Daniëlle. “Die lenen we uit voor de periode van een jaar. Een kunstuitleen dus. We regelen dat officieel via een formulier voor de periode van een jaar. Ze zijn niet van ons, maar van galerie Uiterart en ze zijn niet te koop.''