Algemeen

Ploggen: met een kano de Regge schoonmaken

NIJVERDAL – Na twee succesvolle ‘plog’-acties is zaterdag voor de derde keer zwerfval langs de Regge opgeruimd. Met een prikstok en vuilniszak in de hand werden de Regge en de oevers van de rivier schoongeplukt. ''Als een flesje of andere verpakking vol mee kan in de tas, dan kan dat leeg ook”, zegt Marscha Mulder.

Marscha is samen met haar dochter Lynn is ze een van de ongeveer tien deelnemers. “Minder dan we gehoopt hadden. De vorige keer hadden we meer ploggers. Maar we zijn nu later in het seizoen. Het weekend voor Hemelvaart en Pinksteren. Veel mensen hebben dan al wat”, verklaart organisator Marian Freriks. “Maar we zijn blij met de mensen die er zijn. Samen geven we een signaal naar onze omgeving dat je de natuur samen schoon houdt.”

Volle kano

Plogging is overgewaaid vanuit Zweden. Het is een combinatie van jogging en afval oprapen. Voor de derde keer heeft activiteitencentrum De Wilgenweard kano’s gratis beschikbaar gesteld voor deze opruimactie. Drie jaar geleden kwam namelijk een stel vakantiegangers terug met een kano vol rommel. “Dat was wel even pijnlijk. We zijn immers trots op onze mooie omgeving, maar we balen enorm van de troep in en rond de Regge.”

En dat zijn ook de ploggers. Ernst en zijn hardloopmaat Jeroen genieten tijdens het hardlopen vaak genoeg van de Nijverdalse natuur. “En dan ruimen we ook wel eens wat op. Het is een kleine moeite om rommel mee te nemen naar de volgende prullenbak.”

Lege flessen en volle luiers

‘Plogger’ van het eerste uur is Lynn van Petersen. Ze hoopt met de actie leeftijdgenoten bewust te maken van het wegwerpgedrag. “Het is gewoon schandalig veel wat mensen weggooien. Ik vind dat dit moet stoppen. Ruim je eigen spullen op als je hebt gefietst, gewandeld of op en andere manier hebt genoten van de prachtige natuur in ons gebied. Samen moeten we de Regge aantrekkelijk en schoon houden.”

Met haar moeder Marscha wil ze naar het bruggetje kanoën, want daar had ze al het nodige afval zien liggen. “De vorige keer stond de muur bij De Wilgenweard vol met zakken afval. Je kan het zo gek niet opnoemen: snoeppapiertjes, chipszakjes, maar ook luiers vind je overal. En flessen: leeg en vol”, blikt ze samen met haar moeder terug.

Marscha: “We zagen toen een plek met allemaal flessen drank en je kon gewoon een spoor volgen. Het leek wel een halve Mitra!”

Onbewust

Een van de andere ploggers wijst erop dat het niet alleen de jeugd is die troep laat slingeren. En dat het ook niet altijd bewust gebeurt. “Met die mondkapjesplicht zag je ze overal slingeren, op straat en in de bosjes. Maar mij gebeurde het ook wel eens dat ik zo’n mondkapje ben kwijtgeraakt. Dan viel het per ongeluk uit mijn jaszak terwijl ik mijn autosleutels pakte. Het hoeft dus niet allemaal bewust te zijn.”