Algemeen

Pelmolen Ter Horst open voor publiek

RIJSSEN - Pelmolen Ter Horst is ondanks de coronatijden gewoon open voor publiek en tevens is er de verkoop in het bijbehorende verkooppunt voor lijnzaadproducten et cetera.

Ook hier werkt men volgens de coronarichtlijnen. Niet te veel mensen tegelijk in de molen, afstand houden van elkaar, er is ontsmettingsmiddel aanwezig en het verkooppunt is voorzien van plexiglas. Bij voorkeur producten graag met pinpas betalen.

“Over het algemeen komen hier kleinere groepjes, veelal op de fiets, dus dat is geen probleem. Grotere groepen kunnen we splitsen. Groepen die bijvoorbeeld ook gebruik maken van een tochtje met de zomp, mogen en kunnen op dit moment toch niet te groot zijn. Een zestal mensen is ongeveer de limiet. We zijn van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdagmiddag werken we alleen met vrijwilligers en dan ligt het een beetje aan de wind wat we kunnen doen”, aldus Gerrit ter Horst, voorzitter Stichting Pelmolen Ter Horst en tevens woonachtig bij de molen.

Het is en blijft een blikvanger, de Pelmolen van Rijssen. Dat geldt voor zowel de Rijssenaren als voor mensen uit de regio en toeristen. Er zijn door de jaren heen al heel wat kiekjes gemaakt in en rondom deze molen en zeker trouwreportages zijn op dit plekje zeer geliefd. Maar de molen is niet alleen een blikvanger op een mooi en uniek plekje in de natuur maar heeft ook een belangrijke functie, namelijk het produceren van lijnzaadolie. Wie binnenkomt, merkt de geur van lijnzaad op, het trillen van de molen als er olie wordt geslagen, spoorwielen die in kroonwielen draaien, de rook van de vuister, de rondgang van de kollergang waar het lijnzaad wordt gekneusd en het suizen van de wieken.
“Eén ding is in dit hele proces heel belangrijk en dat is de wind”, vertelt molenaar Alwin Schoemaker.

Bij de Pelmolen worden rondleidingen gegeven. Vooral in het zomerseizoen wordt de molen drukbezocht.
De Pelmolen is één van de vijf industriemolens die Twente rijk was. In 1752 bouwde Jan ter Horst, burgemeester van Rijssen, de Pelmolen. De molen werd gebouwd naast de rivier de Regge en de doorgaande weg van Rijssen naar Wierden. In 1975 is de olie- en pelmolen gerestaureerd. Hierbij is de molen volledig in authentieke staat hersteld. Twee jaar geleden kreeg de Pelmolen nieuwe wieken. De vier oude wieken moesten worden vervangen omdat de centrale koppeling onveilig bleek te zijn. De stichting Pelmolen Ter Horst heet eenieder welkom.
Voor meer informatie: www.depelmolen.nl