Algemeen

Oudste inwoonster van Overijssel Marie Wesselink uit Tubbergen viert 107e verjaardag

TUBBERGEN - In de gastenkamer van verzorgingshuis de Meulenhof vierde Marie Wesselink afgelopen donderdag haar 107e verjaardag. De titel ‘oudste inwoonster van Overijssel’ staat daarmee nog altijd op haar naam. De Kamerheer van Overijssel, Coby Zandbergen en plaatsvervangend burgemeester Jon Hermans kwamen op verjaardagbezoek om de bijzonder jarige persoonlijk te feliciteren. Ze keek er volgens haar familie de hele week naar uit en genoot met volle teugen. Van haar feestje, het bezoek en de grote taart waarop met grote cijfers ‘107’ prijkte.

Vanwege haar hoge leeftijd is  Marie Wesselink inmiddels een bekende Tubbergse. De jarige wordt er niet anders van en laat zich de roze verjaardagstaart met marsepeinen roosjes goed smaken. “Ik kan er niks aan doen”, reageert ze tussendoor nuchter. “Het is zo gelopen.”

Gewoon doorleven

Plaatsvervangend burgemeester Jon Hermans is wel nieuwsgierig naar het geheim van Marie. “Hoe ben u zo sterk zo oud geworden”, vraagt ze. Marie kan het niet zeggen. “Ik had het ook niet verwacht. Vroeger ben ik vaak ziek geweest. Ik had astma en was vaak benauwd. Later heb ik zelfs kanker gehad. “Ik denk niet dat tante Marie echt een geheim heeft voor haar hoge leeftijd”, zegt Johan Wesselink, de neef van Marie. “Ze heeft altijd wel gezond gegeten. Stevige boerenkost en met alle seizoenen mee. En in mei werd er vaak een varken geslacht waar we van aten. Verder is het een kwestie van ‘gewoon’ doorleven. Dat is precies wat tante Marie doet.” 

‘Wat een dag’

Tante Marie Wesselink is als een tweede moeder voor de kinderen van haar broer en schoonzus. Ze woonde jarenlang bij het gezin in huis. Zelfs trouwde ze nooit. Marie werkte jarenlang in de huishouding bij verschillende gezinnen. Jarenlang fietste ze voor haar werk naar Hemmer Optiek en Optometrie in Almelo. Pas na haar vijftigste haalde ze haar rijbewijs. Dat ze op latere leeftijd niet meer kon autorijden, kon ze lastig accepteren. Inmiddels woont Marie alweer jaren in de Meulenhof. Daar ontvangt de Tubbergse haar gasten terwijl ze genietend rondkijkt vanuit haar met slingers versierde rolstoel. “Wat een dag”, verzucht ze nadat ze geïnterviewd is door RTV Oost. “Zo uitgebreid, dat hoeft toch helemaal niet.” Als oudste inwoonster van de provincie heeft ze alle aandacht meer dan verdiend. “De hele week keek ze uit naar vandaag”, laat haar nicht Marian Nijhuis weten. “Tegelijkertijd zei ze blij te zijn als het achter de rug was. In het middelpunt van de belangstelling staat hoeft voor tante Marie niet zo. Maar nu ze jarig is geniet ze echt wel van.”

Op naar de 108

Coby Zandbergen is onder de indruk van de respectabele leeftijd. “107 Jaar, wat een leeftijd”, zegt ze. “Binnenkort wordt een inwoner uit de gemeente Tubbergen 102 en een viert een andere inwoner de 104e verjaardag. Zit er iets in de grond of in de lucht waardoor iedereen heer zo oud wordt?, vraagt ze zich hardop op. “Ik kan er ook niks aan doen”, reageert Marie. “Maar ik ben toch echt al 107.” “En nu op naar de 108?”, informeert de burgemeester. “Ja”, klinkt het beslist. “En dan moe’j allemaal weerkoom’n.”

Wanneer de ochtend ten einde loopt, gaat Marie even rusten.

Die avond staat er namelijk nog een feestje op het programma. Ditmaal samen met haar familie en petekinderen. En uiteraard met nog een taartje.