Algemeen

Oude babyslofjes Ria Lazoe aan basis nieuwe young adult roman

WIERDEN - – “Wacht, ik moet je even wat laten zien”, vertelt Ria Lazoe tijdens het gesprek over haar nieuwe boek. De Wierdense kinderboekenschrijfster haalt een met groenig, met zijde beplakt doosje tevoorschijn. 'Made in Japan' staan aan de onderzijde. Het is oud, maar nog mooi en intact. In het stof op de deksel is onder meer de afbeelding van een konijntje gestikt. Ze doet het voorzichtig open en haalt er twee lichtgekleurde babyslofjes met een bontrandje uit. “Dit zijn mijn babyslofjes, schattig hè?” En die slofjes vormen de rode draad in haar nieuwe young adult roman 'Speel voor mij', vanaf deze week verkrijgbaar, onder andere bij boekhandel Reterink. 

Op de foto Ria Lazoe en haar eigen babyslofjes op de voorgrond.

Een feestelijke en ludieke boekpresentatie wordt ook deze keer weer onmogelijk gemaakt door alle coronarestricties. Afgelopen jaar kon Lazoe de 'E van Eva' ook niet op de haar gewenste wijze promoten, ook nu moet de schrijfster het hebben van online aandacht en dit gesprek voor de Wiezer. “Het is jammer, mja...”, verzucht de 76-jarige.

'Speel voor mij' heeft, net als haar vorige uitgaven, weer een link met Twente. “Ik ben geboren en getogen in Almelo en ook nu komt de hoofdpersoon weer uit die stad.” Het verhaal zelf speelt zich af in Amsterdam van de jaren '65 en '66. “Voor mij een tijd waar ik me nog veel van kan herinneren al was het wel even pittig om historisch feitelijk gezien alles goed te krijgen. Normaliter was ik even met de trein naar Amsterdam gegaan om het Leidseplein en zo goed te bekijken, maar vanwege corona ben ik er al een tijd niet meer geweest. Een kennis van me die in Amsterdam woont heeft me goed geholpen.”

De lezer wordt meegenomen in het leven van Ellis, een zestienjarige meisje uit Almelo. Het is 1965. Na een tramongeluk van haar moeder in Amsterdam, vindt ze een babyslofje in de jaszak van haar moeder. Waarom draagt heeft ze dat slofje bij zich? Haar moeder was in Amsterdam vanwege een concert van haar halfbroer Ronald, een gevierd pianist in een Amsterdams hotel. Hij wil echter geen contact met Ellis, maar zijn jongere broer Leon wel. Hun ouders zijn een beroemd acteursechtpaar en verbleven in de oorlogsjaren in Barcelona. Rechercheur Smits onderzoekt wie de weggelopen getuigen van het ongeluk zijn. Tijdens de rellen rond het huwelijk van Beatrix en Claus ontmoeten Ellis en Leon elkaar weer.

De intrigerende (historische) roman voor young adults omvat zo'n 250 pagina's en is te verkrijgbaar voor 16,95 euro onder ISBN 9789044842722.

Op de foto Ria Lazoe en haar eigen babyslofjes op de voorgrond.