Algemeen

Oud-wethouder helemaal in z’n element als chauffeur

ALMELO - Anthon Sjoers ging zestien jaar als wethouder van Almelo over belangrijke zaken in de stad zoals verkeer, stadsontwikkeling en vervoer. Daarna was hij jarenlang voorzitter van het Jeugdfonds. Nu is Anthon Sjoers de ‘Fred Teeven’ van Almelo en rijdt hij zeker twee dagen in de week met veel plezier deelnemers van De Klup Twente in de bus van en naar huis. Met het nieuwe seizoen voor de deur heeft Sjoers nog een extra missie: hij zoekt met ‘busbaas’ Gerrit Tijink minstens tien nieuwe collega-chauffeurs.

Anthon Sjoers (links) en ‘busbaas’ Gerrit Tijink zoeken nieuwe chauffeurs. In de bus chauffeur Paul van Wegen.

Na bijna een kwart eeuw bestuurlijke functies is Anthon Sjoers letterlijk bestuurder van bus PH50 op de woensdag en de donderdag. Hij doet dat sinds een jaartje of drie. ‘Ik was wel klaar met vergaderen en zitten aan een tafel. Geen koffers papieren meer lezen, want dat vond ik vreselijk. Ik kwam Theo van Rijmenam (oud-CDA-voorzitter en oud-raadslid in Almelo) tegen en zei tegen hem: ‘Ik ga langs bij De Klup, ze zoeken chauffeurs. Theo leek het ook wel wat, die rijdt nu ook.”

Anthon Sjoers als vrijwillig chauffeur. Opmerkelijk na zijn loopbaan misschien, maar hij voelt zich er goed bij en zocht heel bewust naar leuk vrijwilligerswerk toen hij zich meldde bij De Klup. “Vrijwilligerswerk is heel belangrijk voor de samenleving. Als dat stopt, valt de hele boel in elkaar. Maar vrijwilligerswerk is niet alleen dat jij geeft. Je krijgt er ook heel veel voor terug. Als ik mensen ophaal, zijn ze oprecht blij. Er zitten ook ontzettend aardige mensen bij en ik heb leuke gesprekken met ze. Dat geeft mij zelf ook een heel goed gevoel. En weet je, als je stopt met werken, dan is je eigen netwerk aan corrosie onderhevig, je raakt mensen kwijt. Hier bij De Klup bouw je dat weer op. Je krijgt hier ook gelijk het gevoel dat je erbij hoort, dat je onderdeel van de ‘familie’ bent. Ik ben er ook altijd een half uurtje voor ik moet rijden. Dan drink ik even een kop koffie met Gerrit of Guus of wie dan ook maar aan de bar zit.” 

Nadat hij jarenlang niet uit de krantenkolommen was te slaan, zit Sjoers niet meer op publiciteit te wachten. Maar voor deze keer maakt hij een uitzondering. ‘Busbaas’ Gerrit Tijink heeft namelijk dringend behoefte aan meer chauffeurs, omdat een flink aantal vrijwilligers in de coronatijd is gestopt. Sjoers vertelt daarom over het chauffeuren en hoe het hem bevalt. Nieuwe collega-chauffeurs ziet hij graag komen. Net als Gerrit Tijink, die alle ritten plant. “We zijn met ongeveer veertig mensen en dat is te weinig om goed te kunnen rouleren”, licht Tijink toe. “We zouden heel blij zijn met tien nieuwe chauffeurs. Mensen voor een vaste route of chauffeurs die willen invallen bij vakantie of ziekte.”

Behalve chauffeurs worden voor het nieuwe seizoen nog veel meer vrijwilligers gezocht, voor zwemmen in Almelo, Tubbergen en Wierden, FUN-IE-FIT, gamen voor senioren, de verschillende kookklups, de muziekband, zumba, de kinder- en tienerklup, de zaterdaginloop en de naschoolse dagbesteding. Informatie en opgave: jolanda@deklup.nl of 06-144 652 88.