Algemeen

Opvoering Havelaar de musical de musical in ZINiN Theater

NIJVERDAL – Op donderdag 9 juni komt de musical over Max Havelaar naar Nijverdal. De voorstelling in het ZINiN Theater begint om 19.30 uur en kost inclusief een kopje koffie of thee 10 euro.

De voorstelling is alle vele malen verplaatst en de Fairtadegroep Gemeente Hellendoorn is dan ook opgelucht dat het eindelijk toch zo ver is gekomen. De voorstelling wordt tweemaal opgevoerd. Eerst een besloten uitvoering voor de leerlingen van Reggesteyn. 's Avonds kan iedereen deze bijzondere musical bezoeken. Waarschijnlijk is iedere Nederlander de naam Max Havelaar wel eens tegenkomen al was het maar van de film of als keurmerk op bananen of koffie.

Ter ere van de tweehonderdste geboortedag van Multatuli (2 maart 1820 en pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, de schrijver van het boek) presenteert de Nederlandse Musical Academie van Rijn IJssel de voorstelling: 'Havelaar de musical'. Het verhaal is gebaseerd op één van de bekendste boeken uit de Nederlandse literatuur: Max Havelaar, of de koffijveilingen der Nederlandsche handelsmaatschappij.

In deze voorstelling worden koloniale misstanden in Nederlands Indië op vertellende en beeldende wijze gespeeld. De voorstelling wordt ingeleid door drie vertellers die het publiek een waargebeurd verhaal willen vertellen. De drie vertellers transformeren gedurende de voorstelling naar alle personages uit het boek. We maken onder andere kennis met Batavus Droogstoppel, de Regent van Lebak, Saïdja en Adinda en natuurlijk ook met Max Havelaar zelf.

Tijdens de voorstelling worden onderwerpen als afpersing, uitbuiting, liefde, geld en macht onder de aandacht van het publiek gebracht. Ook zullen de toeschouwers merken dat deze onderwerpen van alle tijden zijn en nu nog steeds erg actueel. Deze theaterproductie is een prachtig eerbetoon aan één van Nederlands grootste schrijvers. Een voorstelling over liefde, vriendschap en verraad.