Algemeen

Open Monumenten in de gemeente Hellendoorn

GEMEENTE HELLENDOORN- De landelijke Open Monumentendagen zijn zaterdag 10 en zondag 11 september, in onze gemeente zijn bijna alle monumenten alleen op zaterdag geopend. De voorzitter van de gemeentelijke werkgroep Ernst Haitsema roemt de vele vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Hieronder volgt een beknopt overzicht van waar bezoekers terecht kunnen. Marle is extra interessant!

Hellendoorn

In Museum Erve Hofman aan de Hofmanstraat in Hellendoorn is zaterdag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur voor jong en oud van alles te beleven. In en om de boerderij is het hele vroegere boerenbedrijf te zien; een antiek weefgetouw, een karnmolen en een kabinet gevuld met prachtig linnengoed. Er is een ouderwetse bedstede en natuurlijk een ‘huussie’. Bijzonder is het rariteitenkabinet van de dorpsdokters, vondsten van Pieter en Rein ter Borg. Ook de tentoonstelling 'Op stand' over de Helderse burgerij is te bezoeken.

Molen De Hoop, hoek Reggeweg-Ninaberlaan is een rijksmonument. Op ambachtelijke wijze wordt er graan gemalen zoals dit al vanaf de bouw in 1854 gebeurde. In 2014 zijn in de molen twee dynamo’s geplaatst, die stroom opwekken als de molen draait. Dit past heel goed bij het thema van dit jaar 'Duurzaamheid' . In de molen is een winkel met een groot assortiment meel. Ook zijn er streekproducten zoals honing, zuivel en jam. Wegens ruimtegebrek is het interieur van de molen niet te bezichtigen. De molen is open zaterdag 10 september van 9.00 – 17.00 uur.

De Helderse dorpskerk ‘n Oalen Griezen, is eveneens een rijksmonument. De kerk is zaterdag open van 10.00 tot 16.00 uur.De in de 15e eeuw gegoten torenklokken zijn vorig jaar in Oostenrijk gerestaureerd en kunnen weer honderden jaren beieren. Als dat niet duurzaam is! De klokken zijn te bekijken (wel een hele klim) en te horen. Ook is er een prachtige vitrinekast over de geschiedenis van de kerk. Kinderen kunnen met een gratis lesbrief zelf op ontdekkingstocht. Voor alle bezoekers is er een fraaie informatiebrochure. De prachtige gebrandschilderde ramen zijn op zijn op zich al een bezoek aan dit monument waard.

Gemeentelijk monument 't Oale Karkhof, hoek Koestraat-Hofmanstraat lijkt op een parkje. Achteraan liggen oude grafstenen en grafkelders van de familie Ninaber, Bouwmeester & Biben, maar ook oud-burgemeester Robert Campbell. De grafkelders zijn van de adellijke geslachten Van Marle, Van Sternbach en Van Heerdt tot Eversberg. Dit was de begraafplaats van Hellendoorn van 1829-1897. Open op zaterdag 10 september van 10.00 – 16.00 uur.

De St. Sebastianus kerk Bibenstraat 36, is een gemeentelijk monument. Van de huidige kerk kwamen de toren en het middenschip tot stand in 1877. Architect was Wilhelm Victor Alfred Tepe. Naar zijn ontwerp zijn veel kerken in het toenmalige gebied van aartsbisdom Utrechtgebouwd. In 1934 werd aan de bestaande kerk een nieuw voorstuk en priesterkoor gebouwd. De kerk is zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken.

Marle

In Marle houdt Historisch Marle bij Boerderij 'De Brummel' Zuidelijke Kanaaldijk 1, 10 september van 10.30 tot 16.30 uur een inloopdag. Het kokhuus is sinds 2018 gemeentelijk monument. Er staat koffie/thee met iets lekkers klaar. Enno de Boer uit De Wijk, bekend van TV Oost tussen Kaf en Koren komt meegebracht antiek en curiosa taxeren. Er is info over de oorlog en bevrijdingen uitleg over het ontstaan van het zondagsschooltje, de OBS en de Christelijke School en veel historische foto’s. Henk Seigers komt met oude trekkers en Wim Reefhuis met oude brommers. De link met duurzaamheid komt via streekprodukten: de Marlese palingrokerij, Reggevallei jam, Zuivel boerderij Raamsteboers, Jets Kaas en Zo en een Verrassing van Hans Blekkenhorst. Films, foto's en diapresentaties etc.

Ook in Marle Hammerweg 3, Rokerij Marle een voormalig zondagsschooltje uit 1898 een gemeentelijk monument. Op deze zaterdag wordt vis gerookt.Open op zaterdag 10 september van 10.00 – 17.00 uur.

Nijverdal

Rijksmonument De Smidse Hoge Dijkje 4a, fungeerde met haar machinekamer en ketelhuis uit 1911 als elektriciteitscentrale voor de textielfabriek. In de jaren ’60 zijn de stoomketels buiten gebruik geraakt en later gedemonteerd. Nu wordt het gebouw gebruikt voor culturele activiteiten. Momenteel voor de tiende expositie HKHN over 't Rooie Dorp samen met De Joncheerelaan. Open 10 en 11 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Daarle

De Hervormde Kerk, Dalvoordeweg 2, 7688 PT Daarle is een gemeentelijk monument uit 1955. Daarin bevindt zich een rijksmonument uit 1872, het Van Damorgel dat eerder dienst deed in de Noorderkerk te Dokkum. Het orgel wordt bespeeld. Open op zaterdag 10 september van 10.00 – 16.00 uur.