Algemeen

Open dag bij Volkstuinvereniging Schelfhorst

ALMELO - Volkstuinvereniging Schelfhorst houdt de jaarlijkse open dag op zaterdag 19 juni, van 10.00 tot 15.00 uur. Wie de wijk Schelfhorst via de Veenelandenweg verlaat ziet al snel aan de rechterzijde het grote tuincomplex van de volkstuinvereniging liggen. Een vereniging die al heel lang bestaat en waar vooral veel bewoners van de wijk Schelfhorst zich met de hobby tuinieren bezighouden. 

Er zijn rond de tachtig leden, met een goede mix aan leeftijd, achtergrond en ervaring met tuinieren. Al vroeg in het voorjaar zijn de leden actief om de tuin weer in goede staat te brengen. Voor veel van hen voelt het echt goed als ze na de winter weer naar hun vertrouwde plekje in het tuincomplex kunnen. Dan is er zichtbaar en hoorbaar veel beweging onder de tuinders. 

Er wordt van alles verbouwd en dat betekent dat gedurende het tuinseizoen er regelmatig verse en gezonde groente thuis op de eettafel staan. Het zijn niet alleen aardappelen en groenten, maar ook bloemen, fruitbomen, verschillende soorten bessenstruiken en druiven die voor een heerlijke en mooie opbrengst zorgen.  

De een is een traditionele tuinder, de ander experimenteert met nieuwe producten en rassen. Smaken verschillen, maar bij de volkstuinvereniging is dat juist wat de leden verbindt. De samenwerking en sfeer onder de tuinders is goed en dat wordt extra zichtbaar wanneer tuinders elkaar jonge planten enz. geven, maar elkaar ook helpen. Op warme dagen is het een gezellige drukte bij de waterpompen, en worden alle tips en trucs uitgebreid gedeeld.

Het tuincomplex kent twee schuilhutten die bij een regenbui even voor onderdak zorgen, maar ook een plek waar tuinders bij kunnen kletsen. 

In de achterste hoek van het tuincomplex is een imker met veel bijen, de imker en de onmisbare bijen voelen zich helemaal thuis op het tuincomplex.                                                                          

In Nederland is een groeiende belangstelling voor volkstuinen, dat geldt ook voor het complex aan de Veenelandenweg waar alle tuinen verhuurd zijn. Opvallend is ook dat er veel vrouwelijke leden onder de tuinders zijn, die met inzet en kennis van tuinieren mooie tuinen hebben. 

Belangstellenden zijn van harte welkom om op de open dag een kijkje te nemen bij de vereniging en te zien wat er groeit en bloeit.   

De volkstuinvereniging vraagt u wel om de dan nog geldende sociale maatregelen in verband met de coronapandemie op te volgen. U kunt altijd per mail contact opnemen met het secretariaat via volkstuinverenigingschelfhorst@gmail.com.