Algemeen

Organisatie Wierdense Sinterklaasintocht neemt afscheid van vier vaste vrijwilligers

Opa Piet na vijftig jaar met 'pensioen'

WIERDEN – Opa Piet, oftewel Herman Maris, heeft na vijftig jaar besloten om het Zwarte Pietenpak aan de wilgen te hangen. Samen met hem hebben ook Mirelle Schuurman, Linda Ekkel en Dorien Maris besloten om de organisatie van de Wierdense Sinterklaasintocht vaarwel te zeggen. Op maandag 11 april is in besloten sfeer op feestelijke wijze afscheid van hen genomen.

Als zeventienjarig 'broekie' kwam Herman de gelederen van Wierden versterken. In die jaren werden vaak de zoons van de plaatselijke ondernemers gevraagd om als Zwarte Piet deel te nemen aan de intocht van Sinterklaas. Dat overkwam ook Herman. Op het laatste moment was er nog een extra Piet nodig, Herman werd gevraagd en besloot om deel te nemen. Sinds die tijd was hij een trouwe en vaste Zwarte Piet die met veel plezier overal waar het kon de hoogte in ging: lantaarnpalen, straatnaambordjes, bomen en dakgoten en daken: het kon niet hoog of gek genoeg, hij was altijd in voor gekke acrobatische toeren. Daarnaast bood Herman ruimte aan om alle pakken door het jaar in opslag te houden en onderhield deze ook. De laatste jaren ging hij vanwege zijn leeftijd al door het leven als 'Opa Piet' en stonden zijn eigen kleinkinderen langs de route en werd hij ook vergezeld door zijn zoon en dochters.

Niet alleen Herman heeft als vaste rots in de branding afscheid genomen van het comité achter de Wierdense Sinterklaasintocht. Ook drie dames hebben hun vrijwillige werkzaamheden neergelegd. Dorien Maris was een aantal jaren de drijvende kracht achter het regelwerk van hulptroepen rondom de intocht. Tevens verzorgde zij alle randzaken zoals vergunningen en dergelijke. Mirelle Schuurman, al meer dan twintig jaar ladyspeaker van de intocht, heeft eveneens afscheid genomen. Zij mocht elk jaar het aanwezige publiek toespreken en op de hoogte brengen van alle perikelen en tegenslagen die Sinterklaas weer zou overkomen op de rit naar Wierden. Het eerste jaar werd ze op het podium bij het treinstation direct op de proef gesteld: de trein met Sint en Zwarte Pieten kreeg zo maar een half uur vertraging.

Tenslotte heeft ook Linda Ekkel na 23 jaar trouwe inzet de groep verlaten. Zij begon als zestienjarige als Zwarte Piet. Dankzij haar sportieve achtergrond kon ze soepeltjes de meest gekke trucs uithalen. Met name de laatste jaren was ze actief als fotograaf om alle capriolen van de groep en de sfeervolle intocht op beeld vast te leggen.