Algemeen

Door Jenny ter Maat

Op ’n Esch: eerste project van Noabershof Riessen van start

RIJSSEN – Een groot deel van het terrein achter hervormd centrum Sion is al uitgegraven. Hier, tussen de Johan Vermeerstraat en de Wilhelminastraat worden twaalf woningen gebouwd: Noabershof op ’n Esch. “Hier komt ons huis”, wijst Pieter Veldman, voorzitter van Vereniging Noabershof Op ’n Esch, met een enthousiast armgebaar. “Straks wonen we samen als noabers in ons eigen hofje. We kunnen er bijna niet op wachten.”

Oplevering dit najaar
Voor het bestuur van de vereniging gaat het nu echt gebeuren. Het zijn de leden van deze vereniging die betrokken zijn bij de bouw van dit hofje, en daarbij hun eigen woonwensen konden invullen. En hun eigen bouwbedrijf: Haase Bouw. De woningen en het bijbehorende Noabershoes worden naar verwachting dit najaar opgeleverd.

Mijlpaal voor stichting
Ook voor het stichtingsbestuur is dit een mijlpaal. De eerste noabershof wordt gerealiseerd, nu op naar de volgende, is hier de gedachte. Een tweede noabershof, waarbij weer een nieuwe vereniging van eigenaren ontstaat. “Daarover worden al vrij vergaande gesprekken gevoerd”, vertellen Jan Nijland en Herman Grooten van de stichting Noabershof Riessen. Er is inmiddels een aantal locaties locaties in beeld. In de loop van dit jaar denken de bestuursleden meer te weten hierover.

Zoektocht naar locaties
“We hebben veel overleg gevoerd met gemeente. Over Noabershof op ’n Esch maar ook over onze zoektocht naar volgende locaties. We zijn eveneens betrokken bij de discussies over het gemeentelijk woningbeleid.” De gemeente heeft een uitvoeringsprogramma Langer zelfstandig wonen voor ouderen opgesteld. Stichting Noabershof Riessen heeft zich aangemeld om aan de uitvoering hiervan een bijdrage te leveren.
De stichting praat ook mee over de woningbouw in het Opbroek. “En als er in het Opbroek een hofjescomplex ontwikkeld zou gaan worden, schrijven we daarop in, evenals eventuele andere gegadigden.”

Eerst de grond
De bestuursleden zijn content met het nu bereikte resultaat: de start van de bouw van Op ‘n Esch. Wellicht ligt dat ook aan de vorm die de stichting koos: eerst de grond in bezit, daarna bewoners in beeld. “Je ziet vaker dat mensen, die het plan hebben om gezamenlijk te bouwen, op zoek gaan naar grond. Maar zo’n zoektocht kost tijd en inspanning. Mensen haken af omdat het te lang duurt of omdat de ligging van het terrein hen niet aanspreekt.”
Noabershof Riessen doet het andersom. “Wij proberen eerst grond te krijgen, en als de grond er is, komen de vrienden van de Noabershof in beeld.”

Als de grond er is, komt er ook een nieuwe noabershof, daarvan zijn de heren overtuigd. “Als in het najaar de eerste Noabershof klaar is, het resultaat dus zichtbaar is, denken we dat de interesse in een volgende Noabershof toe zal nemen”, aldus Grooten.

Noabershoes
De stichting volgt de bouw en de verdere ontwikkeling met grote belangstelling. De stichting heeft er zelf geen bemoeienis meer mee.  “Het plan is ontwikkeld door de eigenaren, de Vereniging Noabershoes op ’n Esch. De vereniging draagt ook zorg voor de voortzetting.” Kartrekkers Nijland en Grooten hebben daar het volste vertrouwen in. “Tijdens de vergaderingen noemden de bewoners elkaar al heel snel noaber. We zijn ook heel benieuwd of en op welke manier er gebruik wordt gemaakt van de gezamenlijke ruimte, het Noabershoes.”

Maatschappelijke meerwaarde
Nijland en Grooten hebben er veel tijd in gestoken, alles op vrijwillige basis. “Zo’n project aangaan is toch gecompliceerder dan je bij aanvang denkt”, zeggen ze. “We hebben er veel van geleerd en een behoorlijk netwerk opgebouwd. Bij een volgend project hebben we daar profijt van. We zien allebei ook de maatschappelijke meerwaarde van zo’n project en als het dan toch doorgaat, geeft dat wel een gevoel van voldoening. We zijn zelfs een beetje trots.”

Op zoek naar webmaster
De stichting is op zoek naar een webmaster, iemand die mede de website onder zijn of haar hoede wil nemen, op vrijwillige basis. Belangstellenden daarvoor kunnen voor meer informatie mailen naar: info@noabershofriessen.nl

Meer informatie over Noabershof Riessen is te lezen op www.noabershofriessen.nl