Algemeen

Ontwerp van de Oale Bouw in Westerhaar is klaar

WESTERHAAR - De afgelopen periode werkten Beltman Architecten, de bewonerscommissie en Mijande Wonen aan de uitstraling van de verschillende woningtypes in deze nieuwe wijk. De ontwerpen zijn klaar en partijen zijn erg blij met het resultaat. Er komt een mooie, ruim opgezette en toekomstgerichte wijk waar het fijn wonen is. Een nieuwe wijk die goed past bij de unieke sfeer van de Oale Bouw.

Nu bekend is hoe de woningen eruit gaan zien, komt de start van de bouw dichterbij. Het is de bedoeling dat de nieuwe Oale Bouw gebouwd wordt door de drie aannemers die overbleven na de selectie: Koopmans TBI, Trebbe en Ter Steege. Elke aannemer krijgt hierbij zijn eigen gedeelte en fase. Dit betekent dat de fasering er iets anders uit komt te zien. Welke aannemer welke fase gaat bouwen is nog niet bekend. Dat wordt de komende tijd samen met de aannemers bepaald. Zoals het er nu naar uit ziet, start de sloop van de eerste fase in het eerste kwartaal van 2023. “Wij verwachten dat het plan in 2026 klaar is” zo klinkt het.

De infrastructuur wordt ook aangepakt. Eind juni gaat Metrica, in opdracht van de gemeente Twenterand, het openbaar gebied inmeten. De verschillende leidingen worden vervangen. Ook komt er glasvezel voor snel internet.

Het plan

Het plan voor de Oale Bouw gaat over de sloop van 133 woningen en nieuwbouw van 128 woningen. Bij het ontwerp is het bestaande karakter van de wijk uitgangspunt. In het plan vormen de 2-onder-1-kap-woningen de basis van de wijk. Om te zorgen voor meer variatie in het woningaanbod én voor de betaalbaarheid van het plan, zijn aan het plan ook rijwoningen toegevoegd. De korte rijtjes met rijwoningen worden ten opzichte van de 2-onder-1-kap-woningen verder van de straat (naar achteren) geplaatst. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een pleintje met plek voor bomen en parkeren. Daarnaast is aan het plan nog een andere manier van wonen toegevoegd: het wonen aan een hofje. In de Borggrevestraat is een hofje met 10 2-onder-1-kap-woningen ontworpen.

Het totale plan bestaat uit 102 2-onder-1-kap-woningen, 26 rijwoningen en 10 bouwkavels voor de verkoop. In de wijk komen drie typen woningen: 22 eengezinswoningen, 44 levensloopbestendige woningen en 62 nultredenwoningen.