Algemeen

Knus terras, vers appelgebak en belegde broodjes

Ontspannen en genieten bij zorgboerderij De Piet Ypelo

YPELO – Zorgboerderij De Piet aan de Voorbroeksweg in Ypelo, een dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke beperking, heeft de wind weer in de zeilen. Ondanks het dramatische voorjaar door de uitbraak van corona – ook deze zorglocatie heeft meerdere weken de deur moeten sluiten – draait het bedrijf inmiddels weer op volle toeren. “De zaal voor feestjes en partijen is nog steeds leeg, maar de verkoop van producten is weer op gang en ons terras zit gelukkig weer vol”, vertelt Robin Nijhof. Zij is inmiddels zes jaar werkzaam bij de Piet, de zorgboerderij van de familie Meenhuis, waar 21 mensen met een beperking van de dagbesteding genieten. Samen met Joyce is ze als begeleider verantwoordelijk voor de dagbesteding en het aansturen van de vele vrijwilligers.

'Óóns winkeltje' is de trots van De Piet. In 2008 werd in een klein zomerhuisje begonnen met de kleinschalige verkoop van producten die ter plaatse door mensen met een beperking worden gemaakt. Inmiddels is een volwaardige ruimte gevuld met diverse handgemaakte producten en is er horeca met terras. Het merendeel van de week betreft het zelfbediening, maar op dinsdag en donderdag zorgen medewerkers van de zorgboerderij er voor dat je in de watten wordt gelegd. Gewoon even bijtanken en rustig een tafeltje buiten genieten, of bij slechter weer binnen in de gezellig ingerichte ruimte.

Robin: “We bieden steeds meer activiteiten aan binnen hetzelfde bedrijf, daardoor kunnen we onze medewerkers ook diversiteit bieden. Ze mogen zelf kiezen welke werkzaamheden ze willen verrichten. Vind iemand het leuk om te serveren op het terras, dan kan gewoon. Dan leren we ze hoe je klanten netjes benadert en op basis van de richtlijnen moet serveren. En wil iemand liever in de werkplaats hout bewerken, ook geen probleem.”

Op eigen grond worden diverse groentes gekweekt, die weer van pas komen bij het maken van smakelijke broodjes. Bovendien is het voor bezoekers mogelijk om naast een lunch of een kop koffie met verse appelgebak een kijkje achter de schermen te nemen. “We hebben dagelijks veel bezoekers, vooral het mooi weer is. Er lopen een aantal fietsroutes langs de boerderij. Daarnaast heb ik gehoord dat het Theaterhotel in Almelo een eigen route heeft uitgezet voor hun gasten, die hier dus vervolgens een kijkje komen nemen en even rusten en genieten van een kop koffie of een broodje.”

Dinie Meenhuis, die even is aangeschoven, vult aan: “Zo kunnen we ook laten zien wat we onze medewerkers allemaal te bieden hebben. De Piet is als een spinnenweb: je hebt de kern van een vaste groep begeleiders, herkenbaar voor de medewerkers. Van daaruit lopen de draden naar meerdere afdelingen binnen de Piet, van de werkplaats tot het werk in het groen en de horeca. De dauwdruppels die je ook wel eens op een spinnenweb ziet, dat zijn de pareltjes die hier ontstaan. Onze medewerkers, zoals wij de cliënten noemen, liggen elkaar ook; er is een sterke band in de groep omdat je hier gewoon kunt zijn wie je bent.”