Algemeen

Onderwijs met VR-bril Oculus Quest voor leerling-bouwvakkers

TWENTE - De Oculus Quest is een virtual reality-headset. De Oculus Quest betekent fantastisch vermaak. Je kunt boksen tegen een ontzagwekkende opponent, racen als Verstappen en nog veel meer leuke games beleven. Maar Bouwmensen Twente gaat de genoemde VR-bril als eerste van heel Nederland inzetten voor serieus bouwonderwijs na een meer dan geslaagde trial. Het leerprogramma heeft het opleidingsbedrijf zelf ontwikkeld, samen met The Virtual Dutchmen uit Almelo en de Universiteit Utrecht. Bouwmensen Twente – het opleidingsbedrijf van alle bouwondernemingen in de gemeente Tubbergen (en Almelo, Borne, Twenterand en Dinkelland) - heeft dus een mooie (landelijke) primeur: namelijk onderwijs met de VR-bril.

Instructeur Frank Hulskotte uit Albergen (links) geeft leerling timmerman Nick Voorhuis uit Geesteren aanwijzingen voor onderwijs met de VR-bril.
Bouwmensen Twente is het opleidingsbedrijf van zo’n zeventig aannemers- en bouwbedrijven uit diverse Twentse gemeenten. Het bedrijf neemt jaarlijks zoveel mogelijk schoolverlaters en zij-instromers in dienst en leidt hen op tot timmerman, metselaar of tegelzetter.
 
Echter, Bouwmensen wordt nu al enige jaren geconfronteerd met een stijgend percentage leerlingen dat volledig ‘bouwvreemd’ is. Ze hebben geen bouwprofiel gevolgd op het vmbo en geen enkele ervaring op een bouwplaats.
Die ontwikkeling heeft Bouwmensen Twente ertoe gebracht om speciaal voor deze groep ‘bouwvreemde’ leerlingen een nieuwe manier van opleiden te ontwikkelen, zodat ze heel snel leren welke handelingen ze moeten verrichten op de bouw en in welke volgorde. 
 
Directeur Herman: “Het is de bedoeling dat onze leerlingen aan de slag gaan bij een aannemer, maar wij bereiden ze in ons opleidingscentrum voor op de praktijk. Tot nu toe moesten ook al die vakvreemde leerlingen gewoon beginnen met een bouwtekening. Als je niets weet van de bouw, snap je geen jota van zo’n papier met daarop een paar strepen. Daarom kostte het veel tijd om deze groep goed te prepareren op hun werkzaamheden op de steiger. Nu zetten we ze een VR-bril op het hoofd en staan ze pardoes op een bouwplaats, waar ze kozijnen en deurposten moeten stellen. Appeltje, eitje in dit geval, want het ene na het andere onderdeel licht op, zodat ze precies weten wat ze moeten doen. Iedereen kan het, weten we inmiddels.”
 
Bouwmensen Twente heeft in eigen huis de VR-bril uitgetest met leerlingen. Die vonden het helemaal geweldig. Instructeur Frank Hulskotte uit Albergen – die zelf meeschreef aan de stelopdracht – is ook dik tevreden. Hulskotte: “Dingen uitleggen aan mensen die helemaal niets weten van de bouw, is lastig. Maar door de VR-bril staan ze in een echte bouwwereld, zien ze wat ze moeten doen en snappen ze het gelijk. Het werkt fantastisch. Voor starters, maar ook later in de opleiding, als ze al wel werkervaring hebben, is het een geweldig hulpmiddel. De theorie wordt een stuk begrijpelijker als je ziet wat er bedoeld wordt.”
Tot nu toe heeft Bouwmensen Twente een dijk van een stelopdracht voor de VR-bril, maar dat is slechts het begin. Het opleidingsbedrijf wil nog veel meer opdrachten ontwikkelen, die de opleiding vergemakkelijken, versnellen en verbeteren. Dat doet Bouwmensen Twente overigens met twee partners: voor de techniek is het Almelose The Virtual Dutchmen in de arm genomen en voor het didactische deel (onderwijsinhoudelijk) participeert de Universiteit Utrecht.
 
Open dag 16 januari
Bouwmensen Twente introduceert onderwijs met de VR-bril tijdens de jaarlijkse open dag, die dit jaar plaatsvindt op donderdag 16 januari. Schoolverlaters van alle opleidingen en andere geïnteresseerden zijn welkom tussen 14.00 en 20.00 uur in het opleidingscentrum aan de Veldkampsweg 24 in Almelo. Aanmelden is niet nodig.