Algemeen

Oldenzaal Promotie heeft nieuw team van fotografen

OLDENZAAL – Sinds enkele weken is Oldenzaal Promotie een groep vrijwilligers rijker: De OP Mediagroep. Dit zijn achttien vrijwilligers die foto’s gaan maken van Oldenzaal en omgeving.

Wendy Steghuis van Oldenzaal Promotie coördineert het fotowerk en is erg blij met deze vrijwilligers: “We hebben geregeld gerichte foto’s nodig voor onze site en social media, maar ook voor onze routes en onze publicaties. Soms krijgen we ook een verzoek van de gemeente. Maar ik vind het ook leuk om de mensen het veld in te sturen naar aanleiding van een thema of gebeurtenis. Daar kunnen ze dan zelf hun ideeën in kwijt.” In de afgelopen weken heeft de groep foto’s gemaakt in het kader van de opstart na de lockdown (zie de collage in de Glimlach van week 24) en het versteken van de speeltrommel van het carillon (zie elders in dit blad).

We spreken twee vrijwilligers: Joris Damink en Rob oude Lashof. Joris volgt de opleiding Fotograaf (niveau 4) op het ROC in Enschede en doet daarom al verschillende foto-opdrachten. Hij wil zich in de toekomst ook video gaan toeleggen en denkt erover de journalistieke kant op gaan. Een aankomend professional, dus.

Rob is docent Handhaving en Veiligheid op het ROC in Hengelo. Hij ziet zichzelf puur als hobbyfotograaf. Rob: “Ik had nog een spiegelreflexcamera en ben daar de laatste jaren weer meer mee gaan doen. Ik wandel veel in deze omgeving en ik ben een echte natuurliefhebber en dat zie je ook aan mijn foto’s. Sportfotografie vind ik ook erg leuk om te doen. Vooral als je eigen kind daar een rol in speelt. Mooi om die emotie vast te leggen als er een punt gescoord wordt” Rob heeft nog wel een idee voor een opdracht voor de Mediagroep: “Het zou interessant zijn om Oldenzaal vanuit het centrum uit naar de verschillende wijken te fotograferen. Je ziet dan verschillende tijdperken met verschillende bouwstijlen, eigenlijk een stukje historie in beeld.”

Joris kan ook goed uit de voeten in de Oldenzaalse omgeving: “Je ziet heel mooi hoe de stad overgaat in het landschap. De mooie glooiingen richting Duitsland zorgen voor mooie plaatjes.“

Met straatfotografie in Oldenzaal hebben beiden wat minder. Joris: “In grote steden kun je voorbijgangers wel op de foto zetten, maar hier merk je dat mensen zich dan niet op hun gemak voelen en het liefst wegduiken.”

Wat is hun gedroomde foto? Rob: “Ik heb onlangs nog een ijsvogel gefotografeerd -in Oldenzaal!- en dat was al een heel bijzonder moment.” Joris: “Ik vind het een uitdaging om foto’s te maken die echt impact op de maatschappij hebben.”

Binnen de groep vrijwilligers heerst een goede sfeer. Rob: “Je leert wel van elkaars werk, maar we gaan elkaars foto’s niet beoordelen. Je hoeft ook geen hele dure uitrusting te hebben, het is veel belangrijker wat je zelf vast wilt leggen en hoe je dat doet.”