Algemeen

Oekraïense kunst siert glaspui Kulturhus:‘Uit de hand gelopen hobby’

BORNE - Het gebeurde in het verleden nog wel eens dat graffitispuiters ongevraagd een etalageruit als ondergrond voor hun vermeende kunst gebruikten. Daar was de eigenaar van die etalage niet blij mee. Maar dat zou wel eens heel anders kunnen uitpakken als de Bornse kunstenares en illustratrice Marieke - Leushuis haar kunsten op dat glas vertoonde. Dan heet ook niet meer graffiti maar windowpainting.

Dat het een kunst is demonstreerde zij op de gehele glazen pui van Kulturhus De Bijenkorf. Dat deed zij overigens niet alleen. In het kader van een workshop konden Oekraïense belangstellenden eveneens een bijdrage leveren en kennis maken met deze techniek.

Omdat dit fenomeen voor bijna iedereen nieuw is, werd door Marieke begonnen met een uitleg over raam schilderen waarbij de deelnemers leerden hoe krijtverfstiften werken en hoe je verschillende technieken kunt toepassen. Marieke, die normaliter bij de Universiteit Twente werkzaam is, heeft ervaring met creatieve kunstuitingen, maar noemt dat liever ‘een uit de hand gelopen hobby’.

Nadat zij de technische elementaire zaken had besproken, konden de deelnemers – waarvan de jongste 8 jaar was - hun fantasie de vrije loop laten. Hoewel helemaal vrij was dat ook weer niet, want het moest wel met Oekraïne te maken hebben. Dat werd uiteindelijk een ruim begrip, want poezen en bomen zijn niet specifiek Oekraïens. Dan kwam de tekening met Stop the War dichterbij. Het project maakt onderdeel uit van een programma voor de Oekraïense vluchtelingen met als doel wat afleiding te bieden en wellicht wat plezier.

Er is op dat vlak al het een en ander gedaan en er staat nog meer op het programma. Zo staat voor 3 augustus de opening op het programma van een kunstexpositie van Anastasia Borovenska die momenteel in Maria Mediatrix verblijft. Bezoekers van het Kulturhus kunnen dan twee vliegen in een klap vangen, want naast de expositie zal ook de windowpainting de hele zomer te bewonderen zijn.

Dat het Kulturhus activiteiten voor de Oekraïense vluchtelingen kan houden, is mede mogelijk gemaakt door een actie van schoolkinderen uit Glanerbrug. Liefst 223 van hen hebben een sponsorloop gehouden en de opbrengst daarvan aan het Kulturhus geschonken met de opdracht er wat mee te doen voor die vluchtelingen.