Algemeen

Nu ‘op de markt’….
Bestuurs-en naamwisseling ‘Recumak’(De Knik) met presentatie van eerste eigen ‘Doarper’-biertjes

DENEKAMP - In eerdere edities van de DV is al een aantal malen aandacht besteed aan de komst van het eigen Denekamper biertje onder de naam ‘Doarper’ en dat is dan nu sinds het afgelopen weekend definitief ‘op de markt gebracht’. In eerste instantie met twee soorten, namelijk Blond en Weizen. De eerste flesjes werden vrijdagavond door de Stichting Doarper officieel aangeboden aan het aftredende bestuur van de Stichting Recumak (Recreatieve Culturele Manifestatie Knikbuurt). Het aanbieden en daarmee de presentatie van het eerste Denekamper  biertje ‘Doarper’ gebeurde op het terras van de fraaie achtertuin van de woning van Marietje Wiefferink in De Knik. Gewoon een vanzelfsprekendheid, want Marietje is de echtgenote van de al weer jaren geleden overleden Bennie Wiefferink. Hij was de initiatiefnemer tot de oprichting van de Buurtvereniging De Knik en groot animator van de vele activiteiten die deze buurt ook na de viering van het 700 jarig bestaan van Denekamp in 1977 organiseerde. Huize Wiefferink was mede daardoor gewoon ‘de thuishaven’ van het Knikgebeuren en Marietje de immer goedlachse ‘gastvrouw’. 

Het grootste evenement, dat door De Knik werd georganiseerd, was in 2000 de opvoering van het openluchtspel Hugo van de Denekamp. Een enorm spektakel door honderden vrijwilligers en mogelijk gemaakt door vele sponsoren. De impact was zo groot dat besloten werd tot de oprichting van   een speciale stichting binnen de buurtvereniging, de hiervoor reeds aangehaalde Stichting Recumak, bestaande uit de ‘Knikkers’ Gerard Heerink, Paulien Roosink, Henk Santvoort, Freimuth Schulze en voorzitter Bennie Wiefferink..  

*Van ‘Stichting Recumak’ naar ‘Stichting Doarper’

Ook na de zeer spraakmakende opvoering van het spel op een weiland aan de Knik bleef de Stichting Recumak actief, maar nu, ruim twee decennia later, werd overwogen de stichting op te heffen mits er zich gegadigden voor voortzetting van de doelstelling van Recumak zouden aandienen . En dat laatste gebeurde in de personen van de oud-Knik bewoners Martijn Roelofs en Martijn Blokhuis die in Rotterdam o.m. een eigen bierbrouwerij runt. Vandaar de link naar Doarper. Hun ouders waren nadrukkelijk betrokken bij de opvoering van Hugo en het brainstormen van de beide ‘nazaten’ leidde tot de oprichting van de Stichting Doarper. Doel: de realisatie van een Denekamps biertje en vervolgens het opnieuw opvoeren van het openluchtspel in 2027 ter gelegenheid van het dan 750 jarig bestaan van Denekamp. De netto opbrengst van de bierproductie komt in de ‘pot’ ten bate van  de hernieuwde opvoering van Hugo. Zoals reeds aangegeven is in eerdere edities van dit weekblad daaraan al ruim aandacht besteed. Het Stichtingsbestuur  is meteen uitgebreid met nog een aantal ‘nazaten’ van prominent bij het openluchtspel 2000 betrokkenen. ‘Genetisch sterk verbondenen,’, aldus Martijn Blokhuis.. Dat zijn Kim Nijmeijer, dochter van Magda Nijmeijer –Wiefferink die de rol van jonkvrouw Adelgonde vertolkte en Jesse Holsbeek, de zoon van Harry Holsbeek, ‘slechterik’ Otto in het spel. Financieel deskundige Arjan Wassink  en horecaman Roy (Melkbeernke) Oude Egberink completeren het bestuur van de Stichting Doarper. Met beide nieuwe biertjes werd de overgang van Recumak naar Doarper vrijdag avond bekrachtigd en daarmee afscheid genomen van de oud-bestuursleden. 

Algemene conclusie vrijdagavond: ‘Dit zijn twee verdomd lekkere biertjes!’

Zaterdagmorgen kon iedereen die zich vooraf had gemeld voor de afname van de eerste bierpakketten Doarper (vier flesjes) deze afhalen in de speciaal daartoe geplaatste stand bij ’t Melkbeernke.  Het jubileumjaar 2027 ligt nog redelijk ver weg, maar de Stichting gaat inmiddels naast de verkoop van Blond en Weizen werken aan de realisatie van nog een aantal ’biersmaken’.

Tekst/foto’s: PBJ