Algemeen

Nostalgische voetbalkalender Heracles Almelo met ingekleurde zwart-wit foto’s

ALMELO - In navolging van andere voetbalclubs volgt er nu ook een nostalgische voetbalkalender van Heracles. Voor het collectorsitem ‘Zwart-wit in kleur’ werden zwart-wit foto’s speciaal ingekleurd. Volgens de Almelose schrijver, fotograaf en Heraclessupporter Albert Vondeling werd het hoog tijd voor een kalender van Heracles Almelo. “Vorig jaar zijn van verschillende clubs in de eredivisie kalenders uitgebracht, zoals Ajax, Feyenoord, FC Twente en Go Ahead. Zij hebben ook meer een internationaal verleden. Maar ik dacht ‘zou zoiets niet leuk zijn om voor Heracles te ontwikkelen?’ Dus komend jaar is er ook een Heracles kalender.”

De Nostalgische Heracles Kalender 2022 bevat twaalf foto's uit het rijke verleden van Heracles. De oudste foto dateert van 1906, de meest recente van 1966. “Oorspronkelijk zijn deze foto’s in het zwart-wit. Voor deze gelegenheid hebben we ze prachtig in laten kleuren door Peter Leeuwen, ook bekend van de fotoboeken over Almelo in vroeger tijden. Iedereen kent wel bepaalde foto’s uit jaren ‘60. In kleur geeft het toch een iets andere blik. Het maakt het allemaal wat levendiger. Voor de volledigheid staan alle oorspronkelijke zwart-wit beelden er in het klein op.” Vondeling heeft elke foto voorzien van een kort bijschrift.

Vondeling kon een beroep doen op zijn grote archief vol met oude foto’s van Heracles. In 2004 heeft hij een geschreven boek over de geschiedenis van de Almelose voetbalclub, De tweekleur omhoog. “De oudste foto die ik heb gebruikt voor de kalender dateert uit 1906, de recentste uit 1966

 Met deze kalender wilde ik een aantal hoogtepunten uit die zestig jaar belichten, zoals de eerste Engelse trainer Horace Colclough, de wedstrijd tegen Feyenoord in 1938. De jaren ’50 zijn interessant omdat de industriëlen Heracles gingen ondersteunen, waardoor er grotere namen konden worden aangetrokken. Ik heb wel een paar honderd foto’s uit die periode. Dat lijkt aan de ene kant heel veel, maar aan de andere kant is het beperkt. Want de foto’s moeten van goede kwaliteit zijn voor plaatsing.” Het zoeken heeft Vondeling daardoor niet enorm veel tijd gekost. “Het zijn illustere momenten die de kalender hebben gehaald.”

De ingekleurde foto's geven een bijzonder sfeerbeeld van het verleden. De kampioenselftallen van 1927 en 1941, een actiebeeld uit de 'wedstrijd van het jaar' in 1938 tegen Feyenoord, een trots poserend elftal voor de oude Engelse tribune, een zegetocht in 1958 in landauers door de Bornsestraat, Joop Schuman met een kampioenskrans om. “De kleurrijke beelden zijn stuk voor stuk een lust voor het oog. De kalender is een prachtig cadeau voor de feestdagen en een must voor iedereen met een zwart-wit hart!”, aldus Vondeling.

De nostalgische Heracles Kalender heeft het formaat A3 en wordt uitgebracht door supportersvereniging Hart voor Heracles. Leden van Hart voor Heracles kunnen de kalender kopen voor 10 euro. Bij de fanshops van Heracles en in de boekhandel Broekhuis, boekhandel Aan de Aa en Primera Knol aan het Acaciaplein kost de kalender 12,50 euro. Een kalender bestellen kan door een mailtje te sturen naar: kalender@hartvoorheracles.nl.

Vermeld je lidnummer en het gewenste aantal. Je ontvangt dan een mail terug ter bevestiging en een betaalverzoek. De kalender ligt voor je klaar in het home.

Afhalen kan voor aanvang van wedstrijden, op woensdagen tussen 10.00 en 16.00 uur bij het home van Hart voor Heracles.