Algemeen

Nog even en dan is Anneke Raven burgemeester af...

NIJVERDAL – De kamer van de burgemeester van de gemeente Hellendoorn op de derde etage in het Huis voor Cultuur en Bestuur heeft een geweldig uitzicht op het Henri Dunantplein waar nu de oliebollenkraam staat. Het is midden november en over ruim een maand zal ze deze kamer moeten verlaten. Op 14 december is haar laatste dag in functie.

Nu heeft ze het nog heel druk. “Zeker”, zegt ze “ik zal de dynamiek van elke dag wel gaan missen. De variatie in onderwerpen maakt het werk boeiend. Zo heb ik vandaag de driehoek (burgemeester, politie en justitie – red.), voorbereid, overleg gehad over het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, met een aantal burgemeesters uit het land en Rijkswaterstaat gesproken over de brandveiligheid van de tunnels. Iedere dag zit vol afwisselende onderwerpen, dat vind ik leuk.”

Anneke Raven is naast echtgenote, moeder van drie volwassen kinderen en trotse oma van een kleinkind vooral een rasbestuurder en organisator in hart en nieren.” Toen de kinderen nog klein waren en ik werkte en vrijwilligerswerk deed, moest je ook wel goed kunnen organiseren en regelen” zegt ze lachend. ” Al met al heb ik 45 jaar gewerkt. ” Over haar functie als burgemeester vertelt ze: “Ik houd van mensen en vind het fijn om midden tussen de mensen te staan. Bovendien ben je altijd bezig om de samenleving een beetje mooier en beter te maken”.

Van jongs af aan heb ik vrijwilligerswerk gedaan, altijd op bestuurlijk niveau. Ouderling, scriba, voorzitter ouderaard, lid medezeggenschapsraad, bestuurslid lokale omroepen en nog veel meer. Vrijwilligerswerk is belangrijk maar ook leuk.

Blijven wonen in Nijverdal
Anneke Raven en haar man Ernst Haitsma voelen zich thuis in het dorp, waar hij veel vrijwilligerswerk doet. Zeker is dat ze in Nijverdal blijven wonen na haar aftreden. “We hebben een fijn huis, dicht bij het bos. We wandelen en fietsen graag. Het is hier echt genieten.”

Ambtsketen
Op een typische vrouwenvraag licht de burgemeester toe dat ze als vrouw wel rekening houdt met haar kleding bij het dragen van de ambtsketen: “Hij is gemaakt voor een man. Ik draag geen shawl, dat is te lastig met een keten.” De burgemeester draagt de ambtsketen bij officiële gebeurtenissen. Als voorzitter van de gemeenteraadsvergaderingen, maar ook bij de uitreiking van Koninklijke onderscheidingen, de ontvangst van Sinterklaas of openingen. “De keten is minder zwaar als hij lijkt. Deze is van 1988, een geschenk van de ondernemers bij het 150-jarig bestaan van Nijverdal. De penning onderaan heeft twee zijden; een met de Nederlandse wapenspreuk 'Je Maintiendrai' (ik zal handhaven), en een met het gemeentewapen.” De penning met Je Maintiendrai hangt voor als ik iets doe uit naam van de Koning, dus bij het uitreiken van Koninklijke onderscheidingen. De andere kant bij lokale gebeurtenissen. 

Ruim tien jaar burgemeester
Anneke Raven maakt haar tweede termijn in de gemeente Hellendoorn niet helemaal af. Zij is ontzettend vaak in de gemeente op pad geweest en de meeste inwoners zullen haar ongetwijfeld ergens van kennen. “In die 10 jaar is er veel veranderd. Ondanks zwaar financieel weer is er veel tot stand gebracht. In het fysieke domein is dat bijvoorbeeld de Haersingel, de tunnel, het Dunantplein, de herinrichting van de Grotestraat, de dorpshuizen in Marle, Haarle en Daarlerveen en het park Daarle Centraal. Zo maar wat voorbeelden en dan hebben we in het sociale domein te maken gekregen met de decentralisaties. Dat betekent dat de jeugdzorg, de wmo, de huishoudelijke hulp, de dagbesteding allemaal betaald wordt door de gemeente.

Er waren in de loop van de tijd ook verdrietige gebeurtenissen, de brand in de Prinsenborgh, de bowlingboerderij, de ziekte en het overlijden wethouder Dennis op den Dries, het overlijden van twee raadsleden en een burgerlid tijdens hun lidmaatschap.

Op de grote ronde tafel in de burgemeesterskamer staat een beeldje van een smid: “Gekregen van d' Oale Smederiё. Met het de opdracht voor het maken van een hek voor de koningslinde plaatsen we de grootste opdracht van dat jaar!” Er liggen ook twee grote bomscherven op tafel; van bommen die gevonden werden bij het uitgraven van de tunnelbak.

Over de relatie met zusterstad Ibbenbüren: “Die staat door corona op een laag pitje. Maar op 9 april 2020 (de Bevrijdingsdag van Nijverdal) hingen wel de vlaggen van Hellendoorn en Ibbenbüren voor het gemeentehuis in Duitsland halfstok. Binnenkort ga ik samen met de burgemeester van Ibbenbüren een Anne Frankboom onthullen bij het Memory Museum.”

Guilty pleasure?
Even denkt Anneke Raven na over deze vraag. Dan zegt ze: “Elk jaar rondom Kerst wil ik de Sound of Music zien. Het blijft een mooi verhaal met mooie muziek. Ik houd wel van muziek. Van Adèle tot de Top 2000 en de Messiah van Händel. Ik luister ook graag naar radio 1. Niet verwonderlijk vanwege mijn verleden bij de NCRV. Voor al die dingen zal ik meer tijd krijgen. Ook voor een bezoek aan het theater.” “Ook ben ik een enorme sportliefhebber. Ik vind het geweldig dat we zoveel kampioenen in onze gemeente hebben die elk jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie op de trap staan om gehuldigd te worden. We hebben nu zelfs drie inwoners die dit jaar Olympische medailles hebben behaald. Frank Hosmar, Jeffrey Hoogland en zijn vriendin Shanne Braspennincx. “Ik kijk ook veel sport; van schaatsen, voetbal tot formule 1 met Max Verstappen. Sport is emotie.”

Opvolger
Haar opvolger, Jorrit Eijbersen, wenst ze een mooie periode in de gemeente Hellendoorn toe. “Ik heb het een eer gevonden om deze mooie gemeente te mogen dienen. Het zal voor hem niet anders zijn.”

Uw reactie