Algemeen

Nieuwe menstruatiekast voor de minima aan de Dellenbeekstraat

OLDENZAAL - All4free voor de minima in Twente heeft het drukker dan ooit nu de energieprijzen de pan uitrijzen en levensonderhoud steeds duurder wordt. Sommige vrouwen en meisjes blijven zelfs thuis omdat ze geen geld hebben voor menstruatieproducten. Gelukkig is er nu een kastje aan de Dellenbeekstraat waar ze gratis kunnen pakken wat ze nodig hebben. 

Het kastje stond eerder aan de Thorbeckestraat 91, maar weinig mensen die de producten nodig hebben wisten het hier te vinden. Daarom is het ophaalpunt veranderd naar de Dellenbeekstraat 46.

Bij beide adressen kunnen ook menstruatiemateriaal, voedsel, kleding, speelgoed en spullen voor in huis gedoneerd worden, want de vraag is groot. Monique Collet, de vrijwilligster die het menstruatiekastje beheert, heeft hier ook een distributiepunt.

“Eerder hadden we één of twee aanvragen voor noodpakketten in de maand,” vertelt Truus van Gaalen, die de organisatie in Oldenzaal elf jaar geleden op zich nam. “Nu heb je diezelfde aantallen in de week. Dat zijn mensen die ineens op straat staan of die echt geen geld meer hebben om eten te kopen. Die helpen wij aan de hand van noodpakketten. Dat kan alleen voedsel zijn, maar ook kleding, speelgoed of andere benodigdheden voor in huis. Als je je inschrijft bij de Voedselbank kan het weken duren voor je er daadwerkelijk wat op kan halen. Wij helpen de mensen op korte termijn. Ze bellen zelf of komen via hulpinstanties op ons pad.”

Voor sommige mensen is de drempel om hulp te vragen hoog. “Die denken: ik red me nog wel en het komt wel weer goed. Zelf maak ik kindertraktaties voor verjaardagen. Kinderen hebben bepaalde dingen nodig en je wilt dat ze zo weinig mogelijk meekrijgen van de situatie. Maar er zijn nu zelfs grootouders die speelgoed komen vragen omdat ze hun kleinkinderen anders geen cadeau voor hun verjaardag kunnen geven.” Het is duidelijk te zien dat de armoedegrens verschuift en nu soms ook de middenklasse treft.

Aanmelden kan via de Facebookpagina All4free voor minima in Twente. Dit is een groep waar iedereen zich aan kan melden die het om welke reden dan ook tijdelijk even moeilijk heeft. Om ze net dat steuntje in de rug te geven dat ze nodig hebben om weer verder te kunnen.

Truus kan ook nog wel wat vrijwilligers gebruiken die zich in willen zetten voor de minima (0541-519445).