Algemeen

Nieuwe ingrediënten zetten Reutum in het licht nog meer in de spotlights

REUTUM - De twaalfde editie van Reutum in het licht belooft weer een waar lichtspektakel te worden. Vanaf zaterdag 10 december tot en met tweede kerstdag, maandag 26 december, kunnen bezoekers dagelijks de straten en buurten doorkruisen voor een adembenemende  en vernieuwde route van acht kilometer. Eveneens nieuw dit jaar is de start van het event. Ruim 25 verlichte trekkers maken hierbij een rit door het dorp. Ondertussen zijn de buurt- en straatbewoners al maanden druk bezig om hun buurt of straat zo origineel mogelijk te verlichten en om kans te maken op de eerste prijs.

En Reutum in het licht heeft nog meer in petto voor het publiek. Via een speciale radiofrequentie op de autoradio bij de start, klinkt er gedurende de hele route vrolijke kerstmuziek. De succesvolle drive-through bij Bays krijgt dit jaar een vervolg. “We verwachten dat het heel druk wordt”, aldus Gerard Vrerink van de organisatie.

Knutselclub

Na afloop van elke editie evalueren de organisatie en alle vrijwilligers het verloop van Reutum in het licht. Vorig jaar werd er geconstateerd dat de route toch nog een aantal donkere punten bevat. “Als organisatie besloten we nieuwe items te maken om deze locaties te verlichten”, vertelt Gerard Vrerink. “Vijf Vutters richtten vervolgens de Knutselclub op. Een geweldig initiatief. Zij nemen ons nu veel werk uit handen. Daarnaast krijgen we wederom alle medewerking vanuit de Ondernemers Vereniging Reutum (OVR).” In de loop der jaren gingen steeds meer buurten en straten aan de slag met originele ideeën voor hun adres. Tegenwoordig doet bijna elke buurt wel iets. Wat ze plan zijn, daarover wordt met geen woord gerept. “Iedereen houdt het goed geheim”, merkt organisatielid Astrid Vrerink. “Als er iets moet worden gebracht of opgehaald wat met Reutum in het licht te maken heeft, gebeurt dat ’s avonds in het donker zodat niemand dat ziet. Geweldig toch? Zo blijft het zelfs voor ons een geheim.”

Reutum duurzaam in het licht

Waar vorig jaar Covid-19 de grote spelbreker was, zijn nu de hoge energieprijzen onderwerp van gesprek. Astrid: “We kregen vragen van inwoners uit Reutum of we daar rekening mee hadden gehouden. Vanaf de eerste jaargang sturen we sowieso al aan op gebruik van ledverlichting om het zo duurzaam mogelijk te houden. Gezien de huidige situatie plaatsen we een tijdklok achter de verlichting zodat de lampjes branden van 17.00 tot 23.00 uur.” “Voor de duidelijkheid ontvingen deelnemers van ons een overzicht van het financiële plaatje”, vult Gerard aan. “Uitgaande van het aantal dagen van het event en 480 lampjes zijn de kosten gemiddeld € 1,00 per huishouden.”

Jaarlijks worden de mooist verlichte dorpen en buurten beloond met mooie prijzen. Dit jaar maken deelnemers kans op nog een prijs. En wel in de loterij. De winnaars ontvangen een geldprijs die ze eventueel kunnen investeren in de verlichting van volgend jaar.  

Nieuwe ingrediënten

De plannen voor een spectaculaire start konden vorig jaar vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. “De trekkerrit met verlichte trekkers is daarom doorgeschoven naar dit jaar”, legt Gerard uit. “En in plaats van in de Kerkstraat, begint de route bij de rotonde richting het voetbalveld van VV Reutum. Zo hopen we verkeersopstoppingen, zoals tijdens de voorgaande editie, te voorkomen. De file stond toen zelfs tot aan de Ootmarsumseweg. Voor het optimaliseren van de veiligheid plaatsen we bovendien nieuwe, reflecterende borden. Dat was een beste investering maar wel nodig voor een goedlopend evenement.”

Wat goed is, behoeft echter geen verandering. Daarom is de parkeerplaats van Bays wegens eerder succes wederom ingericht als drive-through. Bij gezellige kersttentjes kunnen bezoekers er koek en zopie bestellen. Wie wil kan er ook op de foto met de enige echte verlichte Reutumse kerstman.