Algemeen

Nieuwe bijenstal aanwinst voor Floralia vereniging

Borne | Sinds dit voorjaar vliegen er bijtjes rond de vele bloemen op het tuincomplex van de Floraliavereniging aan de Twickelerblokweg. De bijen halen de honing niet alleen uit de tuin van de vereniging, maar ook uit de vele bomen (linde en wilgen) en uit de tuinen eromheen. De Bornse imker, Wim Broekman, is erg blij met de mogelijkheid om bij Floralia bijenkasten te mogen plaatsen. “Toen ik het aanbod kreeg heb ik dat met beide handen aangenomen en er direct werk van gemaakt. Het is een groot succes”.

 

Op het 6000 m2 complex was een hoekje waar toch niet zoveel gebeurde. Het bestuur kwam in contact met de imker en deed hem het voorstel om er een aantal bijenkasten te plaatsen. “Ik heb daar niet lang over nagedacht en daar twee kasten neergezet. In maart heb ik er een bijenstal gebouwd, omdat de kasten onbeschermd en in weer en wind, stonden. Het 60 m2 perk voor de kasten was overwoekerd. Ik heb voorgesteld er allerlei wilde bloemen in te zaaien, en kijk nu, daar houden de bijen van”, aldus de enthousiaste bijenhouder.

 

Pech gehad

In totaal heeft de imker vijf bijenkasten waarvan en twee bij hem thuis staan. Een heeft hij geplaatst aan de Leemweg, maar dat blijkt geen succes. “Ik heb ook wat pech gehad met de kasten.  Bij vier van de vijf kasten waren de koninginnen op onverklaarbare wijze verdwenen. Ik zag dat op tijd en heb de juiste maatregelen kunnen nemen. Nu hebben de bijen weer nieuwe koninginnen. In de tussentijd is er geen productie van honing.”, zo geeft de imker aan. Dit voorjaar slingerde hij nog 18 kilo per kast, de zomerhoning levert gemiddeld 15 kg per kast op.

 

Varaomijt is een bedreiging

De afgelopen tijd heeft hij geen andere schade aan de kasten gehad. De grote vijand van bijenvolken is de Varaomijt. Deze parasiet tast het bijenvolk aan. Het kan met vele methoden bestreden worden. “Ik ben altijd heel precies op de hygiëne in de kasten, ik maak ze regelmatig schoon. Gelukkig heb ik geen last van de mijt, maar het blijft opletten. Het is een bedreiging waaraan complete bijenvolken dood kunnen gaan”. Broekman vindt de plaats in het tuinencomplex ideaal. “Ik wissel zelfs de kasten met deze plek, dan hebben ze er allemaal profijt van. Nog een maandje en dan is het einde seizoen. Ik ben heel benieuwd hoe de honing dan zal smaken”, zo sluit hij af. WA