Algemeen

Nieuw onderkomen voor Ieder Kind een Sint

ALMELO - Het huis van Erik Pezij en zijn partner André Zoer lag tot voor kort vol met speelgoed. Alles goed opgeslagen om zo kinderen waarvan ouders in financiële nood zitten met de stichting Ieder Kind een Sint ook een mooi sinterklaasfeest te kunnen geven. “Vanuit huis was het echt niet meer te doen”, geeft Pezij aan. Onlangs werd het pand van de stichting feestelijk geopend. 

Erik Pezij (links) en zijn partner André Zoer voor de wandschildering van het nieuwe pand van stichting Ieder Kind een Sint.

Op de wand van het nieuwe pand prijkt een grote wandschildering. “We zijn trots, blij en opgelucht”, zegt Pezij. “We doen dit ‘werk’ al acht jaar met veel liefde en plezier, maar we zijn blij dat we nu ons huis weer een beetje terug krijgen.” De woonkamer lag vaak bezaaid met gedoneerd speelgoed, en niet alleen in de paar weken voor 5 december. 

Enorm gegroeid

Voor veel kinderen is het sinterklaasfeest één van de hoogtepunten van het jaar. Zingen voor de kachel, de spanning of er wel of niet wat in het schoentje zit, en als hoogtepunt: pakjesavond. Maar voor veel gezinnen in Nederland is ‘Sinterklaas’ helemaal geen feest. Vanwege persoonlijke financiële nood gaat de Goedheiligman aan hun deur voorbij. Erik Pezij sprong in de bres met zijn stichting Ieder Kind een Sint. Voor zo’n zestig kinderen werden kleurboeken, stiften en potloden aangeschaft. Inmiddels zorgen Pezij en vrijwilligers ervoor dat zo’n vijftienhonderd kinderen in Twente toch Sinterklaas kunnen vieren. 

Ook het inpakken van al die cadeaus gebeurde de afgelopen jaren vanuit huis. Dit jaar zal dat gebeuren vanuit het nieuwe pand aan Het Bassin 21C in Vriezenveen. Een pand dat mede dankzij gemeente Twenterand en enkele sponsoren mede is mogelijk gemaakt. “We hebben bij hen aangeklopt dat het vanuit ons huis echt niet meer te doen was. We krijgen ook zoveel speelgoed en hebben een goede samenwerking met Lieneke Bolhuis van Speelgoedbank Almelo. Zij kon het ook niet meer kwijt en wij hadden ons huis vol staan.” 

Nieuw onderkomen

Om in aanmerking te komen voor een subsidie van de gemeente Twenterand, is er verder gekeken dan alleen de sinterklaasperiode. “We hebben Speelgoedbank Twenterand annex Sinterklaasbank opgezet. Een uitgiftepunt waar mensen in armoede het hele jaar door speelgoed kunnen ophalen. Want ook als het geen Sinterklaas is, hebben alle kinderen recht op iets leuks. En we hebben dit in goed overleg gedaan met Lieneke Bolhuis.”

In februari is het pand aangekocht, de sleutel ontvingen de mannen iets meer dan een maand geleden. Er is veel werk verzet, dankzij donaties. Zo heeft het pand een nieuwe vloer, een toilet en een systeemplafond. “Ons pand is heel mooi aangekleed met dank aan deze bedrijven”, geeft Pezij aan.

Het geeft de oud-Almeloër weer de kracht om de 1500 kinderen in onder meer Almelo en Twenterand een spetterend sinterklaasfeest te geven. “Corona heeft een groot gat in ons budget geslagen, doordat we met Sint geen huisbezoeken konden doen. En dat is een groot deel van onze inkomsten. Vorig jaar is een feest ook niet doorgegaan, maar we hadden het geluk dat we het speelgoed mochten houden en dat dit jaar mogen weggeven.” 

Terug naar kern

Voor volgend jaar zal er wel een halt worden toegeroepen aan het totale aantal kinderen dat wordt verrast met een cadeau. “Er moet een keer een eind aan zitten. We willen weer terug naar onze kern van Almelo en Twenterand. De kleurboeken zijn dit jaar ook een stuk duurder geworden. En we moeten ons huishoudboekje weer op orde krijgen. We doen wat we kunnen doen dit jaar en hopen op een mooi sinterklaasfeest, voor ieder kind.”