Algemeen

Nationale Dodenherdenking op twee plaatsen in Rijssen

RIJSSEN - De Nationale Dodenherdenking op 4 mei zal in Rijssen weer met publiek op twee locaties worden gehouden: 's middags op de Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat en 's avonds bij de oorlogsmonumenten aan de Lentfersweg. De herdenking woensdagmiddag 4 mei op Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat is om 16.00 uur. Voorafgaand is er een Stille Tocht die vertrekt vanaf de parkeerplaats van sportpark de Koerbelt. Deelnemers verzamelen zich op de parkeerplaats, waar de stoet om 15.50 uur vertrekt. Op de begraafplaats is een hoofddeksel voor mannen verplicht.

Op de Joodse begraafplaats zal burgemeester Arco Hofland het woord voeren. Jonathan Tavil leest het Kaddisj in het Hebreeuws. De Nederlandse vertaling van dit gebed voor de overledenen, zal worden voorgelezen door Eva de Lange, dochter van de Rijssense middenstander Ies de Lange. Ies de Lange keerde als enige van zijn gezin terug uit het concentratiekamp.

Leden van de Scouting Rijssen zullen bloemen leggen. Het monument op de Joodse begraafplaats werd altijd onderhouden door leerlingen van openbare basisschool De Salto. Nu deze school is gesloten, hebben de scouts zich over het monument ontfermd en zij leggen ook een bloemstuk.
UitnodigingenComitévoorzitter Erik Brinks benadrukt dat de herdenkingen bedoeld zijn voor iedereen. "Daarom hebben we ook geen officiële uitnodigingen verstuurd. We hopen dat iedereen zichzelf geroepen voelt om in deze tijd deel te nemen aan de herdenkingen en de bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk. Iedereen is van harte welkom, ook onze volksvertegenwoordigers roep ik op om deel te nemen, zodat we met elkaar stil kunnen staan bij de mensen die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. Juist in 2022 kunnen we zien dat vrijheid geen vanzelfsprekende zaak is."

Het Rijssens Mannenkoor zal met enkele plechtige liederen de herdenking bij het monument omlijsten. Ook de koperblazers van muziekvereniging Wilhelmina verlenen medewerking. Daarnaast zijn erewachten van de Rijssense brandweer en het Korps Nationale Reserve (Natres). Hoornblazer Johan Kalter verleent eveneens medewerking. Hij blaast The Last Post.

Alle informatie omtrent de aanstaande herdenkingen, tijden en plaatsen zijn te vinden op de website van het Comité Herdenkingen Rijssen: www.herdenkingen-rijssen.nl.

Op 4 mei is er in de Schildkerk een interkerkelijke bezinningsbijeenkomst die om 19.00 uur begint en waar iedereen van harte welkom is. De voorganger is bisschoppelijk vicaris R. Cornelissen. Medewerking wordt verleend door organiste Jolanda van Beek. Wie dat wil kan daarna deelnemen aan de Stille Tocht naar het oorlogsmonument. Verzamelen in de Kerkstraat.

Wie krans of een bloemstuk wil leggen, wordt verzocht dit te melden bij voorzitter Erik Brinks van het Comité Herdenkingen. Dat kan per e-mail info@herdenkingen-rijssen.nl Bij het monument worden de deelnemers door de voorzitter dan naar voren geroepen.