Algemeen

’n oalden roop is weer te horen

LOSSER - De adventsperiode. Iets waar de fanatieke midwinterhoornblazer het hele jaar al reikhalzend naar uitkijkt. Vanaf 1 december mogen ze weer en dat gebeurt ook. Vanaf medio november werden de voorbereidingen al getroffen in Erve ’t Kraesgenberg en zijn er demo’s gehouden om wat jeugd te enthousiasmeren.

Twee grote groepen van scoutinggroep Dr Ariens trokken de belangstelling en tot groot genoegen van de Losserse midwinterhoorngroep De Adventbloasers kwam een flink aantal kinderen tussen de 10 en 14 jaar naar de oefenavond. “We zijn er maar wat blij mee,” zegt zegsman Paul Wigger, “zij vormen onze toekomst. En ook erg leuk te zien hoe enthousiast ze zijn.” Deze groep was ook bij de aftrap van het seizoen op het kerkhof bij de Maria Geboortekerk. Traditiegetrouw wordt gestart met een minuut stilte voor alle overleden blaosers, waaronder nestor Marinus Zwaferink. Na een kort woordje door voorman Henk Filipsen werd die zondagavond geblazen aan weerszijden van het kerkhof. “Als roep en antwoord,” licht Wigger toe, “net als vroeger toen de blazers op anderhalf kilometer van elkaar communiceerden met hun midwinterhoornen.”

Al tientallen jaren laat De Adventsbloasers van zich horen. Ze geven demo’s en doen mee met toernooien in Twente. Op 5 januari wedijveren de jeugdigen in Goor-Diepenheim en hetzelfde doen de senioren op 29 december in Wierden.

Drie keer per week worden demo’s gegeven in Losser. Op de dinsdagen wordt om 18.30 uur met de jeugd gestart op Erve ’t Kraesgenberg en verzamelt de rest zich om 19.00 uur in het centrum van Losser. De locatie waar dit gehouden wordt wisselt. Op de vrijdagen staat de groep bij de put van het Teylershoes bij restaurant De Oude Apotheek om 19.00 uur en op de zondagavonden om 19.00 uur op Erve ’t Kraesgenberg. Op de website www.adventbloasers.nl staat nadere informatie.

Anders dan bij andere verenigingen geven de deelnemers in de groep elkaar op de laatste dag van de advent op 6 december een hand en zien elkaar later in het jaar medio november pas weer.