Algemeen

Muzikaal theaterstuk over Nijverdal in Tweede Wereldoorlog

NIJVERDAL – Regisseuse Sanne Kamst-Velt is met De Gagelspöllers in het Openluchttheater druk aan het repeteren voor het stuk 'Nooit Vergeten...' In het Openluchttheater Nijverdal wordt dit stuk op 7 en 8 (twee keer) mei opgevoerd. Het script over Nijverdal in de laatste oorlogsjaren is van de hand van Sanne. Hiervoor heeft ze samengewerkt met het Memory Vredesmuseum en de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal.

“Ook heb ik veel gepraat met een oude mevrouw die de oorlog zelf meegemaakt heeft”, vertelt de regisseuse. “Verder heb ik verhalen van nabestaanden en historische gebeurtenissen er in opgenomen.” Oorspronkelijk was het de bedoeling 'Nooit Vergeten...' op te voeren bij de viering van 75 jaar bevrijding. Helaas corona, dus uitgesteld.

Maar ook nu is het verhaal weer heel actueel. En de spelers willen laten zien dat vrijheid een groot goed en bepaald niet vanzelfsprekend is. De nadruk in het verhaal ligt op wat er in Nijverdal gebeurde; het verzet in het dorp, de Joden in kamp Twilhaar, het bombardement op het dorp en de bevrijding. Daar omheen heeft de regisseuse fictieve figuren gecreëerd.

In duigen

Sofie en haar vriend Henk zitten in het verzet. Hij wordt opgepakt en hun dromen vallen in duigen. Anna, Sofies vriendin, is nuchter en kritisch en heeft een uitgesproken mening. En dan is er nog Marietje. Er is een vrienden-/vriendinnengroepje, dat te maken krijgt met hoe je je houding moet bepalen tegenover de bezetter. Hun verhaal is de rode draad in het stuk.

De groep Joodse mannen in werkkamp Twilhaar in Haarle heeft het eerst niet zo slecht, maar dat verandert en tenslotte worden ze onder het mom van gezinshereniging weg gevoerd. “Ik heb voor de eenheid gekozen voor blauwe overalls voor deze groep. In werkelijkheid was dat natuurlijk niet zo”, legt Sanne uit. De jonge Duitse soldaat Helmut heeft het moeilijk als zijn verloofde hem in een brief bezweert dat hij moet gehoorzamen aan het bevel en een keuze moet maken voor een hun beider geluk en leven.

Nasleep

Een Amerikaanse piloot (hij neemt in een indrukwekkend duet afscheid van zijn geliefde) hoopt de oorlog in Duitsland te kunnen beslissen, maar de bommen vallen op Nijverdal. Het bombardement is levensecht in scène gezet. En ook de nasleep ervan met het gedrag van de NSB-burgemeester brengt de wrange realiteit van de oorlog tot leven. Het stuk gaat over gewone mensen die ongewild in een oorlog terecht komen en er voor hun gevoel het beste van moeten zien te maken.

'Nooit vergeten...' heeft een cast van 37 spelers; de leden van Theatergroep De Gagelspöllers maar ook gastspelers die lang niet alleen uit de gemeente Hellendoorn komen, maar uit de verre omtrek. “Het advies voor het publiek is een leeftijd vanaf 10 jaar. Er doen betrekkelijk veel kinderen mee. Zelfs een oma met haar kleinkinderen”, verklapt de regisseuse

Aandacht

Muziek is ruimschoots aanwezig en ondersteunt de voorstelling. Alle muziek is ingespeeld door Thomas de zoon van Sanne Kamst. Regie-assistent is Abby den Heijer. Aan het decor (gedeeltelijk Kalefater) en de rekwisieten is grote aandacht besteed. Sanne: “Om de Duitse SS-uniformen mee te nemen moet ik kunnen aantonen dat het voor educatieve doeleinden is en heb ik speciale toestemming nodig.”

De voorstellingen van 'Nooit Vergeten...' zijn op zaterdag 7 mei om 20.00 uur (première) en op zondag 8 mei om 14.30 en 19.30 uur in het Openluchttheater Nijverdal. Kaarten kosten in de voorverkoop 5 euro voor kinderen en 12,50 euro voor volwassenen (aan de kassa van het Openluchttheater 7,50 en 15,00 euro) en zijn verkrijgbaar bij het ZINiN-Theater, telefonisch via 0548-624 489 of online op www.zinin.com.