Algemeen

Mooie dankbetuiging aan helpende omstanders na ongeval op ‘beruchte’ ovonde Borne

BORNE - Een inwoner van Borne, Johan de Vos, wil graag de mensen die hem hebben geholpen na z’n ongeval bij de ovonde van Borne alsnog, via deze weg, bedanken! Hij is nu aan het herstellen van het ongeval op woensdag 20 juli jongstleden.

Tekst en foto door Hans Kamphuis

 

Op die bewuste woensdag 20 april fietste Johan de Vos, zoals zo vaak, vanuit de Stationsstraat het fietspad op de ‘ovonde’ op. Om dan vervolgens richting de spoorwegovergang en de Deldensestraat te gaan. Op dat moment kwam een automobiliste vanuit de Europastraat de ovonde op richting het station, zag Johan niet, gaf hem geen voorrang en schepte de fiets met Johan erop. Hij vloog door de lucht, raakte hard ten val op het wegdek en bleef op het zebrapad liggen. Hij vertelt het op een nuchtere toon, zittend in z’n woonkamer met een mutella om z’n linkerarm, “De linkerarm is op twee plaatsen gebroken, een grote glip in mijn hand, mijn linkerarm en -been zijn nog opgezet én bont en blauw. Ik kom net van de fysiotherapeut en daar ga ik twee maal per week lopend heen. Autorijden en op de fiets kan ik helaas nog niet.”

Achteraf beseft hij wel dat hij nog relatief geluk heeft gehad dat hij niet op z’n hoofd is gevallen. Hij geeft op een luchtige toon aan: “Vroeger heb ik veel aan judo gedaan en daar heb ik het breken van een val wel geleerd.” Direct na het ongeval, liggend op de straat en voordat de politie en ambulance arriveerden, hebben diverse omstanders hem meteen goed geholpen. “Vooral de thuiszorgmedewerkster die mijn bloedende hand heeft verbonden. Maar ook de andere omstanders die een deken onder mijn hoofd hebben gelegd, de telefoon hebben gepakt en mij ook bemoedigde woorden hebben toegesproken” aldus Johan.

De ovonde is ‘berucht’ vanwege redelijk veel ongelukken of ‘bijna’ ongelukken. Op deze ovonde, met name het rotondegedeelte, komen vele verkeersbewegingen bij elkaar. Zowel de fietsers (of mensen op scooters/ bromfietsen), als automobilisten, als overstekende mensen op het zebrapaden. Tevens is het ook nog net gelegen naast de spoorwegovergang op de Deldensestraat en ook de fietssnelweg F35 komt uit op de ovonde. De fietsers hebben voorrang op het fietspad op het rotondegedeelte, maar het is zeker oppassen geblazen voor alle weggebruikers!

De belangrijkste intentie van Johan de Vos voor het ingezonden bericht was de dankbetuiging aan de helpende omstanders. Maar ook een appél op zowel de fietsers als de automobilisten die gebruik maken van de ovonde, let goed op elkaar en doe rustig aan! Tot slot geeft hij aan: “Ik wil iedereen bedanken die mij, al liggend op de straat, heeft ondersteund. Mijn hartelijke dank aan u allen!”