Algemeen

“Het is tijd om uit te vliegen...”

Mirelle Schuurman verruilt Het Galjoen voor overkoepelende onderwijsstichting

WIERDEN – Basisschool Het Galjoen in Wierden krijgt een nieuwe directeur, Maaike Sluiter. Vanaf 1 juli draagt de 45-jarige Mirelle Schuurman namelijk het stokje over, om vervolgens als voorzitter van de overkoepelende Stichting Katholiek Onderwijs Twenterand (SKOT) aan de slag te gaan. Geen onverwachte zet, zeker gezien het feit dat onder meer Het Galjoen, maar ook de Mariaschool in Wierden en de Talenter in Enter onder deze stichting vallen. Mirelle was twintig jaar lang aan Het Galjoen verbonden, waarvan tien jaar als directeur. “Het voelt inderdaad wel een beetje als m'n kindje, maar het is tijd om uit te vliegen. Ik ben iemand die kansen ziet en ik voel al een paar jaar een drive om wat anders te gaan doen.” Nu komt die kans, want huidig voorzitter Richard Benneker verlaat zijn stek als bovenschools directeur.

Mirelle belandde 22 jaar geleden in het basisonderwijs, iets wat al lange tijd vast stond. “Ik weet nog dat ik uit de kerk kwam en daar een affiche op het prikbord zag hangen van een open dag bij Edith Stein, de pabo in Hengelo. Ik moest en zou daar gewoon naar toe gaan.” Daarmee was het pad geëffend en lag de wereld van het onderwijs aan haar voeten. “Ik ben direct na mijn studie hier in Wierden op de St. Jansschool gaan werken, mijn 'oude' basisschool. Het voelde vanaf het begin goed, ook al waren mijn voormalige leerkrachten ineens collega's. Van een aantal ben ik ook nog zelfs directeur geweest, maar ik heb dat nooit als een probleem gezien. De sfeer hier op school is ontzettend goed. Als kind heb ik er al een hele fijne basisschooltijd gehad.”

 

Fusie

Bij de aanstelling op de St. Jansschool werd Mirelle meteen meegezogen in een fusie- en bouwproces. Twee jaar later ging de St. Jansschool namelijk verder met de Kardinaal Alfrinkschool als Het Galjoen. Een nieuw, ruim pand verrees aan de Kruizemunthof te Wierden. Een schoolgebouw waar volgens Mirelle onderwijs anno 21ste eeuw erg goed past. “Het voelt nog steeds ontzettend goed, je hebt hier veel ruimte, meteen al als je binnen komt merk je dat.”

Doordat Mirelle vanaf het begin af aan betrokken is geweest bij het reilen en zeilen voelt Het Galjoen een beetje als haar kindje. “Het is inderdaad een beetje 'mijn' school geworden. Ik ken elk hoekje en gaatje van het gebouw. Het afscheid is niet lastig, maar het doet me wel wat. Ik heb hier twintig jaar – jeej, ben ik al zo oud aan het worden – met ontzettend veel plezier m'n werk kunnen doen, samen met hele leuke collega's!”

Voordat Mirelle haar taak als directeur van Het Galjoen op zich nam, heeft ze tien jaar lang voor de klas gestaan. “Alle groepen heb ik doorlopen en bij alle leeftijden is het leuk om de kinderen iets te leren. Ik heb wat dat betreft geen voorkeur voor een bepaalde groep. Ik sta nu al een tijdje niet meer voor de klas, dus dat zal ik zozeer niet missen, maar wel die sfeer die hier hangt en de contacten met de ouders en de kinderen...”

 

Rolmodel

Dat dynamische team en werk heeft er voor gezorgd dat Mirelle zich in de loop der jaren verder heeft kunnen ontwikkelen. “Het heeft er allemaal toe bijgedragen dat ik me als leider van het team goed heb kunnen ontplooien.” Toch is ook een stukje eigenwaarde een belangrijk spil in dit geheel. “Als directeur van een school heb je toch een soort rolmodel en daar moet je rekening mee houden. Je kunt bijvoorbeeld niet laveloos vanaf het Wiezo-feest naar huis gaan, dat heb ik altijd wel in m'n achterhoofd gehouden. Daar staat tegenover dat je er ontzettend veel voor terug krijgt. Dankzij Het Galjoen ben ik ook nauw betrokken geraakt bij de intocht van Sinterklaas in Wierden en bijvoorbeeld ook bij De Wierdense Kwis.”

Nu het afscheid nabij is, kijkt Mirelle met plezier terug op de afgelopen twintig jaar. “Het is jammer dat het coronavirus nu heerst, want daardoor ben ik wat beperkt in het afscheid nemen. Mensen die ik anders op een receptie had uitgenodigd, heb ik nu een kaart gestuurd, als blijk van waardering. We kunnen helaas niet anders. Deze corona-restricties hebben voor het onderwijs veel impact. We zijn er nu wel achtergekomen dat fysieke lessen, het ontmoeten van de kinderen, echt een meerwaarde is voor het (basis)onderwijs. Natuurlijk hebben we ook ontzettend veel geleerd van het digitale onderwijs, online thuis, maar de interactie en het contact met elkaar is een heel belangrijk aspect, dat zeker niet gaat verdwijnen.”

De leerlingen en het personeel van Het Galjoen nemen deze week uitgebreid afscheid van Mirelle. Zo is er een (door corona kleine) receptie, een lunch en konden ouders tijdens de kiss & ride op maanden, dinsdag en woensdag afscheid nemen. Mirelle nam daarvoor een half uur in de ochtend ruimschoots de tijd om zo de druk ook te spreiden. Voor de kinderen is het ook een feestelijk week, zo pal voor de zomervakantie. Drie dagen lang konden de groepen deelnamen aan een soort Expeditie Robinson op school. Mirelle gaf daarvoor vanaf het dak van de school op maandag het officiële startsein.

 

Uw reactie