Algemeen

Mini Webbink (96) stopt na 75 jaar met gymlessen bij DOS: 'Ik ben graag lenig'

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN – Haar huisarts vroeg haar onlangs of ze nog met haar handen aan de grond kon komen. Mini Webbink, in augustus wordt ze 97, ging staan, bukte zich en zette haar handen voor haar voeten op de vloer. De huisarts zag het aan en vertelde dat hij dat niet kon. “Dan moet je maar op gym”, vertelde Webbink hem.

De montere senior zweert bij gymnastiek. Na 75 jaar bij gymvereniging DOS heeft ze vorige week haar gymmatje voor het laatst in de kring gelegd om mee te doen aan de grondgymnastiek bij DOS. Vanavond, woensdag 29 juni, neemt ze definitief afscheid van de 55+ gymgroep. En zij niet alleen, ook leidster Anja Goosen zegt de groep vaarwel. Dat gebeurt tijdens een gezellig etentje.

Mini is geboren in het bosgebied rond De Lutte. Haar vader was jachtopziener en het bos was de speelplek van Mini, haar twee oudere broers en haar jongere zus. “Zwemmen, fietsen, handballen, klimmen, rennen, we waren altijd sportief bezig”, zegt ze.
Ze trouwde met Gerard Webbink uit Oldenzaal. Gerard solliciteerde op de vacaturen van inkoper bij de firma Ter Horst & Co. “Hij kocht van alles in, behalve jute”, vertelt Mini. Het stel verhuisde in 1947 naar Rijssen. In haar omgeving werden wel wat wenkbrauwen opgetrokken bij dat bericht: ‘Rijssen?’ Mini: “We zijn altijd in Rijssen blijven wonen, en met enorm veel plezier. Van die verhuizing toen hebben we nog geen halve minuut spijt van gehad.” Ze kwamen te wonen aan de Enterstraat, bij meester Michon in huis. “Er was toen een behoorlijke woningnood."

Ze woonde amper een paar maand in Rijssen, toen twee dames op bezoek kwamen: Ria Oosthoek-Boddé en Fieke Hoevenberg. “Of ik mee wilde doen met een dames gymgroep. Ik wilde wel.” De groep van tussen de tien en twaalf vrouwen sportte in gebouw Jeruël aan de Huttenwal. “Ik vond alles leuk. Rek, paard, ringen, trampoline, het maakte niet uit. Je was nog jong, dan kun je dat allemaal.” Datzelfde jaar nog werd de hele groep lid van DOS en kreeg deze oudste Rijssense gymclub er ineens een damesgymgroep bij.

Mini bleef altijd lid, ook toen ze in verwachting was van haar kinderen Jan en Gerrit. “Ik was in die periodes wel minder actief als lid.” Zo gauw de zwangerschap voorbij was, trok ze haar gympak weer aan. “Ik sloeg zelden een week over, ik vond het veel te leuk. En ik ben graag lenig.” De vrouwen deden ook een aantal keren, in clubkleding, mee met de jaarlijkse uitvoeringen op het podium van het Parkgebouw. De damesgroep werd een gemengde groep, ook Gerard Webbink was jaren lid.

Heel wat groepsleiders passeerden de revue in die driekwart eeuw. De laatste dertig jaar werd de groep geleid door Anja Goosen. Mini: “Stop jij, dan stop ik ook, hebben Anja en ik regelmatig tegen elkaar gezegd. Dat gebeurt nu.” Goosen is een eigen praktijk begonnen: Coach in Voeding. “Dat Anja stopt spijt iedereen hier op gym. Ze was een geweldige docent, ze wist ons altijd te motiveren. We hebben met heel veel plezier les van haar gehad. Ze heeft de groep goed bij elkaar weten te houden, ook door de gezelligheid die ze meebracht. Maar er moest wel eerst gewerkt worden. We zijn hier om te gymmen, zei ze dan. De andere leden vinden het heel jammer dat zij stopt. Het was altijd even leuk.”

Mensen vragen wel eens aan Mini hoe je zo oud wordt en toch nog fit blijft. Mini, lachend: “Dan vertel ik dat ik nooit gerookt en nooit gedronken heb, maar wel elke week heb gesport.”
Tijdens de coronaperiode moest ze tot haar spijt, wel overslaan. “Gelukkig heb ik tot nog toe geen corona gehad. Maar ik ben ook nergens geweest in die periode, en heb alle vier spuiten gehad.” Ook nu is ze voorzichtig: “De cijfers lopen weer op.”

Mini Webbink weet dat ze de lessen gaat missen, en de mensen. Maar gym, dat gaat gewoon door. Niet op een les, maar wel elke avond voor ze naar bed gaat. “Mijn gymoefeningen blijf ik doen, zolang ik kan. Eerst gymmen, dan het bed in. Ik wil absoluut niet graag stijf worden en daardoor steeds minder kunnen. Het zal me wel een keer overkomen dat de stijfheid toeslaat, maar ik probeer dat zolang mogelijk uit te stellen!”