Algemeen

Mini- camping De Köller loopt warm voor Afrikafestival

Na twee jaar kan het weer. Het eerste weekeinde van Juli staat Hertme in het teken van het Afrikafestival. Als het weer meewerkt wordt het anders zo rustige kerkdorp door duizenden bezoekers ingenomen. Ook voor minicamping De Köller wordt het na twee jaar van stilte een drukte van belang. Zijn er standaard zo’n 20 kampeerplaatsen beschikbaar, rond het festival loopt dat in combinatie met een perceel van de ‘noabers’ op tot ongeveer 750.

‘Ja dan is het even gedaan met de rust waarvoor onze gasten normaal gesproken komen’, kan Anne - Marie Lucas beamen. ‘Denk alleen maar aan de sanitaire voorzieningen die getroffen moeten worden’.

Anne - Marie en het hele Köllerteam van familieleden en vrienden moeten even alle zeilen bijzetten ‘maar dat is toch allemaal een stuk beter dan de stilte van de afgelopen twee jaar toen door corona alles stillag. Zelfs de menselijke contacten die ik zo mooi aan dit werk vind ontbraken. Om toch wat voor een goed doel te doen, ben ik een jaar lang parttime in Almelo bij de GGD als tester aan de slag gegaan’.

Dat werk was voor haar geen heel grote stap, want in het verleden heeft zij als doktersassistent wel de nodige medische vaardigheden opgedaan voordat zij als ‘campinghoudster’ actief werd.

‘Mijn schoonouders zijn in 2000 met deze mini – camping begonnen. Tot die tijd hadden zij hier het grootste varkensbedrijf van Twente, maar toen de spoeling in die agrarische tak te dun werd, hebben zij de overstap naar de recreatiesector gemaakt. Eerst met vijftien kampeerplaatsen en later uitgebreid tot 25 met bijbehorend sanitair en kantine’.

Naderhand nam Anne – Marie de camping over en deed dat samen met haar man zo goed dat zij in 2017 werden uitgeroepen tot ‘Bornse ondernemer van het Jaar’. Ook zijn door de ANWB 4,5 van de vijf mogelijke sterren aan de camping toegekend.

De corona beperkingen hebben in de recreatiesector hier en daar voor vraagtekens gezorgd. Zeeland, Noord-Holland en Twente gingen volledig op slot, terwijl de rest van het land openbleef.

‘Wij mochten met Pinksteren 2020 weer een beetje open met zes kampeerplaatsen. Dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, maar het was tenminste wat. Nu hebben wij weer 20 plaatsen beschikbaar van de 25 die wij gehad hebben. Wij hebben er een paar ingeleverd om voor meer rust te zorgen’.

Die rust is zo heilig, dat gasten alleen terecht kunnen als zij tenminste een week blijven en er niet alle dagen drukte is van komende of gaande gasten. Dat betekent ook dat campers niet altijd welkom zijn, want dat zijn door de band genomen doortrekkers.

‘Wij zitten tussen Camperpark Soasel en Camperpleisterplaats Rabo Schele en dat zijn uitstekende locaties voor kort kampeerders. Samen zorgen wij voor een gastvrije ontvangst van bezoekers van Hertme dat wij zo in de kijker houden’.

Naast de 20 kampeerplekken beschikt de mini – camping ook nog over vier appartementen en een trekkershut en gaat in de tijd mee. Dat blijkt uit het uitbrengen van een heuse Köller – app die al operatief is en die het hele uitvoerige folderrek moet gaan vervangen. Met de QR-code kan die app op het mobieltje worden gezet. De gebruiker is dan altijd op de hoogte van Uittips, fiets – en wandeltochten.

Voorafgaand aan het Afrikafestival wordt een uitgesteld feestje ingehaald. In 2020 bestond de camping 20 jaar, maar kon dat om de bekende reden niet vieren. Dat wordt met Hemelvaart ingehaald. Alle gasten worden dan onthaald op koffie met gebak.

‘En dan wordt het vizier op het Afrikafestival gericht. In 2019, toen het festival voor het laatst gehouden werd, hadden wij zo’n 500 gasten. Wij denken dat het nu de helft meer wordt. Zo’n 500 bij ons en nog eens 250 op een veld dat nieuwe buren beschikbaar stellen en dat op loopafstand van het festival ligt. Die nieuwe buren hebben meteen laten zien wat noaberschop betekent. Geweldig! Ook daar wordt voor sanitair gezorgd. Gezien de omvang van de hele organisatie moeten de gasten wel voor drie nachten reserveren. Maar Borne en omgeving zijn zo mooi, dat dit geen straf hoeft te zijn. Wij zijn blij dat alles weer open is en dat de mensen er weer uit willen. Ik heb het nu drukker met Nee verkopen’.