Algemeen

Mevrouw Grashof-Hesselink 100 jaar oud

OLDENZAAL – Afgelopen woensdag werd Anneke Grashof-Hesselink honderd jaar. Ondanks de beperkingen van de coronamaatregelen had ze een mooie verjaardag, met veel aandacht.

Mevrouw Grashof is 100 jaar geleden geboren in Lonneker en woont inmiddels zeventig jaar in Oldenzaal. Ze was getrouwd met Gerrit Grashof, die overleden is in 2004. Totdat haar gezin de aandacht ging vragen was ze coupeuse en daarnaast lerares aan de Modevakschool. Haar vakmanschap was groot en erg gevraagd: ze heeft voor diverse familieleden en bekenden trouwjurken genaaid. Naast haar talent voor naaiwerk had ze ook aanleg voor schilderen. Tot een jaar geleden kregen kinderen en kleinkinderen steevast een handgeschilderde verjaardagskaart van haar. Helaas is mevrouw zodanig slechter gaan zien dat schilderen en naaien niet meer gaat.

Mevrouw Grashof heeft wel een recept om gezond oud te worden: ”Lichamelijk en geestelijk in beweging blijven…. en adem blijven halen!” Dochter Hermine: “Mijn moeder kookt nog elke dag haar potje en ze doet zelf de was nog. Ze loopt ook veel en dan zonder stokken of rollator! Ze leest nog dagelijks de krant voor het algemene nieuws, maar zeker ook voor de sport. Ze is echt een sportfanaat. Als FC Twente moet spelen krijgt ze nog altijd kriebels in haar buik!” Die passie voor sport werd beloond met een compilatie van videoboodschappen met felicitaties van Sanne Wevers, Tom Egberts, Gerard Kemkers, Robin Haase en Ranomi Kromowidjojo. Hermine: “Dat vond ze geweldig!”

Omdat bezoek maar heel beperkt mocht binnenkomen heeft de familie voor een defilé-formule gekozen: familie en bekenden konden voor het huis van de 100-jarige langslopen, een plakje cake eten, even zwaaien en een kaartje in de bus doen. ‘Kom eens langs’ was erg letterlijk bedoeld deze keer. De dag begon muzikaal met een corona-bestendige aubade van het Stroatensemble. Hermine: “Er waren vandaag veel mensen die langs het huis liepen, ze heeft meer dan honderd kaarten gekregen.” De burgemeester heeft door beeldbellen de felicitatie van de Gemeente overgebracht. Hermine: “En de burgemeester kwam later op de dag ook nog zwaaiend langs het huis.”

Leuk weetje: de kanten doopjurk van mevrouw Grashof is opgenomen in de collectie van museum De Pelgrim.

Uw reactie