Algemeen

Mevrouw Davina viert haar honderdste verjaardag

OLDENZAAL - Met een gelukzalige glimlach op haar gezicht zit Anna Maria Davina-Borghuis in haar appartement van De Mariahof. Afgelopen week, vrijdag 6 januari, viert ze haar honderdste verjaardag. De burgemeester was op bezoek om haar te feliciteren en een prachtig boeket bloemen te overhandigen. 

“Ik kan er niks aan doen dat ik honderd ben geworden,” zegt ze lachend. Ze straalt en je ziet dat ze nog volop van het leven geniet. “Ik hou de moed er wel in. Het zijn de kleine dingen die het doen. Daar moet je van genieten.” Ze heeft het enorm naar haar zin op de plek waar ze nu woont. “Ik heb een hele leuke buurvrouw. En als hier iets te doen is, ben ik er altijd bij. Soms maken we ook een uitstapje met de bus. Je moet bezig blijven. Dat houdt je vitaal.”

Ze houdt erg van bloemschikken en vroeger maakte ze prachtige schilderijen. Het schilderij op de foto heeft ze ook zelf geschilderd. “Het waren vooral stillevens. Dat is het makkelijkst,” zegt ze met een ondeugende blik in haar ogen. Verder houdt ze van het Koningshuis, dus ze kijkt graag naar Blauw Bloed en leest het tijdschrift Vorsten met veel plezier.

Oorspronkelijk komt ze uit Denekamp, maar voor de liefde is ze naar Oldenzaal verhuisd. Ze vindt het hier nog steeds heerlijk. “Het is zo’n stad,” zegt ze terwijl ze haar duim opsteekt. Ze heeft samen met haar man drie prachtige dames gekregen, waarvan de oudste helaas is overleden.  Haar zeven kleinkinderen zijn een grote rijkdom.

Haar advies om deze bijzondere leeftijd te bereiken luidt: “Optimistisch blijven. En niet teveel alcohol.” Maar op zo’n feestelijke dag als vandaag moet een extra advocaatje kunnen…