Algemeen

Menners en Ruiters genieten van mooie routes tijdens 12e Tubbergse Men- en Ruiterdagen

TUBBERGEN / MANDERVEEN - De twaalfde jaargang van de Tubbergse Men- en Ruiterdagen mocht zich verheugen in stralend mooi zomerweer. Ruim 60 ruiters en menners vertrokken dinsdag, woensdag en donderdag vanaf het terrein bij BWG Stables in Tubbergen voor mooie, landelijke en uitdagende routes. Naast de gebruikelijke afstand van 30 kilometer kon de eerste dag, dinsdag, tevens gekozen worden voor de verkorte route van 10 kilometer. Hiervan werd, mede vanwege de warmte, door een aantal deelnemers dankbaar gebruik gemaakt.

Het hippische paardensportevent is populair onder de liefhebbers. Vanuit heel Nederland en Duitsland schreven deelnemers zich in.  Het aantal menners en ruiters was nagenoeg gelijk.

Rustig aan

Elk jaar doet de organisatie, die in handen is van Stichting Tubbergse Men- en Ruiterdagen haar best om bijzondere routes samen te stellen. De eerste rit van de twaalfde editie ging dinsdag richting Manderveen. “Ruim 60 deelnemers zijn nu onderweg”, vertelt Lydia Haselbekke vanaf het startpunt in Tubbergen. “Het is prachtig weer maar behoorlijk warm, vooral voor de paarden. Om de 7 kilometer is er een drinkgelegenheid voor de dieren. En bij terugkomst kunnen de paarden worden afgespoeld op de wasplaats.” Ruiters en menners doen deze dinsdag rustig aan. Na de ochtendstop bij Camping Snieder in Mander wordt koers gezet richting de Woon-zorgcentrum De Amanshoeve in Manderveen waar de lunchststop is.

Prima hartslag

Bewoners van De Amanshoeve genieten van de reuring tegenover hun huis. “Prachtig om te zien”, vindt bewoonster Rieky Muntel (80). “Al die combinaties die hier aankomen en vertrekken. En het mooie is dat het zo dichtbij is.” Rieky kijkt toe hoe dierenarts Rik Borgerink van Diergeneeskundig Centrum (D.G.C.) De Peuvers Esch, een paard onderzoekt. “Alle paarden die binnenkomen kijken we na”, vertelt hij. “Dat wil zeggen, we meten de hartslag. Met deze warmte en de inspanning die de paarden leveren, is het logisch dat deze iets hoger is. In dat geval raden we aan om het paard langer te laten rusten”, legt Borgerink uit. “Veel drinken is ook belangrijk. Mocht de hartslag dan nog te hoog zijn, dan adviseren we om middels de verkorte route terug te gaan. Maar dat heb ik vandaag nog niet meegemaakt. Ze doen het allemaal prima.”

‘Afwisselende omgeving met mooi coulisselandschap’

Ook Maxi, de 16-jarige ruin van Karsten Berends (67) uit Rheezerveen, bij Hardenberg, komt met vlag en wimpel door de controle. Het is de tiende keer dat Berends meedoet. “Het zijn de gezelligheid en de rust die ik bij de Tubbergse Men- en Ruiterdagen ervaar”, legt hij uit. “Je stoort elkaar niet en loopt elkaar niet in de weg. Bij sommige ritten is dat wel anders.”  Berends oogt als een moderne cowboy, inclusief cowboyhoed. “Eigenlijk ben ik een ‘gaucho”, verbetert hij. “Gaucho’s zijn Zuid-Amerikaanse cowboys. En mijn paard komt uit Argentinië, vandaar. Gelukkig hoef ik geen Spaans met ‘m te spreken”, grapt de eigenaar. “Hij verstaat ook Nederlands.”

Een eindje verderop zit de lunchstop voor deelnemer Evert van den Berg uit Wapenveld erop. Het is de eerste keer dat hij meerijdt met dit evenement. “

De omgeving is heel afwisselend met een mooi coulisselandschap”, is zijn ervaring tot dusver. “We rijden normaal gesproken veel in de Veluwe. Daar is meer bos. Hier vind ik het leuker.”

Daags erna stond een rit naar Geesteren en Harbrinkhoek op het programma. Gevolgd door Mander, Hezingen en Nutter op de afsluitende woensdag.

 

Foto’s: Clemens Brughuis